Dzīve & stils / Virtuve
Gaļas kūpināšana ir laikietilpīgs process, kam jāatvēl teju visa diena. Protams, gaļai nav nepieciešama nemitīga uzraudzīšana visu kūpināšanas laiku, tomēr kaut kur tuvumā ir jārosās. Nedaudz vienkāršot un atvieglot šo pasākumu var, kūpinot gaļu bez iepriekšējas marinēšanas – vienkārši uzberot izvēlētās garšvielas pirms likšanas kūpinātavā. Arī šādā veidā kūpinātai gaļai piemīt izteiksmīga garša, jo būtisku garšas niansi veido tieši dūmi.
Daži jau paguvuši apmeklēt savas iecienītās sēņošanas vietas un tagad prāto, ko iesākt ar mājās pārvestajām veltēm, citi uz mežu vēl tikai pošas. Lai sēņošanas prieks pārtaptu gardā maltītē, piedāvājam dažas idejas sēņu pagatavošanai, kas aizgūtas no pagājušā gadsimta 30. gadu izdevuma "Zeltene" numuriem.
Vienmēr pēc viesošanās ārzemēs ieviešu savā ēdienkartē kādu no tur iepazītajiem ēdieniem. Pēc nodzīvota gada Spānijā apguvu vienkāršas un garšīgas receptes, kuras man ierādīja vietējie spāņi. Pēc sastāvdaļām nav jābrauc uz Spāniju, jo nepieciešamo vari iegādāties piemājas tirgū vai kādā no lielveikaliem tepat Latvijā. Apkopoju savus iecienītākos brokastu ēdienus, kurus pirmajos mēnešos devos baudīt kafejnīcās, taču ar laiku iemācījos pagatavot mājās. Uzskatu, ka gatavošana ir māksla, tāpēc man patīk savu radošumu izpaust, izmēģinot receptes, kuras ir valsts gastronomiskā vērtība.
Vairumā gadījumu lielākā konservēšanas kļūda ir nevis nepareizas proporcijas, bet gan nepietiekama tīrība. Konservējot svarīga ir ne tikai burku pasterizēšana un sterilizācija, bet arī karošu, paliktņu un salvešu tīrība, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" uzsvēra kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste Iveta Galēja un dārzkopības speciāliste no saimniecības "Neslinko" Saiva Pekuse.
Nupat ienākušās pirmās tomātu ražas, un, lai gan šobrīd tomātus ar prieku var baudīt svaigus, laiks sākt domāt, kā tos saglabāt arī ziemai, tāpēc Saiva Pekuse, dārzkopības speciāliste no saimniecības "Neslinko", Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" atklāja tomātu kečupa recepti, kas savulaik godalgota Brenguļu tomātu svētkos.
Kabačus sagatavot ziemai var gan saldējot, gan marinējot. Kabaču saldēšanas knifus un universālu marinādes recepti, ko izmantot var arī tomātu un gurķu marinēšanai, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" atklāja kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste Iveta Galēja un dārzkopības speciāliste no saimniecības "Neslinko" Saiva Pekuse.