Dienas ziņas

Izpētīts Karostas kanālā vēl atlikušais piesārņojums

Dienas ziņas

Rīgā iebraucot Daugavā, gājis bojā cilvēks

Atceres pasākums Konstantīna Raudives 115. gadadienai

Konstantīnu Raudivi 115. gadskārtā piemin novadnieki dzimtajā pusē Asūnē

Cilvēks, kurš zem savām kājām nekad nav zaudējis tēvu zemi, – tā mēdz dēvēt latviešu filozofu, psihologu un parapsihologu Konstantīnu Raudivi. 30. aprīlī viņa 115. gadskārta. Pasaulē viņš pazīstams ar parapsiholoģijas pētījumiem – mirušo balss ierakstiem. Raudives vārdu ar cieņu un lepnumu ik gadu atceras novadnieki dzimtajā pusē Asūnē, savukārt skolēni cenšas izzināt viņa izpētes materiālus.

Konstantīns Raudive bija ļoti neparasta personība Latvijas kultūrā – rakstnieks, filozofs, parapsihologs, rakstnieces Zentas Mauriņas vīrs un aizrautīgs mirušo balsu pētnieks. Atzīmējot Raudives 115. gadadienu, viņam veltīts atceres pasākums.

"Viņš vairāk ir pazīstams ar parapsiholoģiju, bet Latvijai viņš uzdāvināja spāņu literatūras pasauli. Viņš bija tas, kas sāka tulkot Servantesu un citus rakstniekus," skaidro Dagdas vidusskolas vēstures skolotāja Ludmila Lovčinovska.

Raudive uzskatīja, ka caur radio viļņiem var sazināties ar mirušo pasauli. Ar saviem ierakstiem viņš iemantoja popularitāti pēckara Rietumeiropas paranormālo parādību pētnieku vidū. Raudive ierakstos esot atpazinis tādas pasaules personības kā Vinstonu Čērčilu, Raini, Staļinu un Hitleru, tāpat arī savus mirušos radus.

"Ir dažas mūzikas grupas, kas izmanto to, ko panāca Raudive ar saviem eksperimentiem – ar elektronisko balsi, kuru tā arī sauc "Raudives balsis". Viņi var ielikt tos muzikālos fragmentus, kas it kā ir ierakstīta mirušo balss," atzīmē Ludmila Lovčinovska.

Par šo aizraušanos ar mirušo dzīves izpēti arī skolēni sagatavojuši "Raudives balsu" meistardarbnīcu. Skolēnu uzdevums bija klausīties dažādus ierakstus – Raudives arhīvus un skolēna Raivja veiktos ierakstus, piefiksējot savas asociācijas.

Skolēni atzīst, ka viņi tic šādas paralēlās pasaules iespējamībai, taču pret Raudives pētījumiem attiecas skeptiski. Turpetim viņa personību uzskata kā fenomenu – kā cilvēks no mazas provinces, lielas un nabadzīgas ģimenes sasniedzis pasaules slavu tik specifiskā laukā.

"Jebkurā gadījumā, ja jau ir kaut kāda saikne starp mūsu realitāti un cilvēkiem, kuri ir miruši, tas ir viens no reālākajiem variantiem," spriež Dagdas vidusskolas 10. klases skolēns Raivis.

"Ja cilvēkam ir spēks un drosme sākt darīt, iet un nebaidīties uz kādu brīdi aiziet no vecāku mājas, tad tas sanāk. Ja mēs paliksim zem vecāku spārna, tad nekas stiprs neiznāks," ir pārliecināts Dagdas vidusskolas 11. klases skolēns Linards Kalniņš.

"Mēs nākam pasaulē, lai kalpojot sevi piepildītu, lai dzīvē būtu par to, kas esam savā dziļākajā būtībā!" – tā reiz rakstījis domātājs, kurš nu ar savu pienesumu Asūnes apkaimē kalpo kā iedvesmas avots un piemērs lieliem sasniegumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti