Kultūras rondo

Deju nozares attīstība Latvijā. Saruna pēc Dejas balvas pasniegšanas

Kultūras rondo

Latvijas PEN balvu saņēmis literatūras un filozofijas žurnāls "Punctum"

Otro reizi pasniegta Aijas Jurjānes stipendija

Jurjānes stipendijas laureāte: Aijas Jurjānes mākslinieciskā darbība iedvesmoja izpaust pasauli košāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šogad Aijas Jurjānes stipendija piešķirta Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēknei Ievai Sofijai Stenderei. Savukārt veicināšanas balvas – Aijas Jurjānes monogrāfisko mākslas albumu "Jaunības avots. Aija Jurjāne" – ieguva Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēknes Rūta Saulespurēna un Alise Gaile.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja bibliotēkā jau otro gadu ģimeniskā atmosfērā pasniegta Aijas Jurjānes stipendija, ko dibinājuši viņas bērni – Kristīne Jurjāne, Ieva Jurjāne un Pāvils Jurjāns.

Viena no stipendijas ieguvējas Ievas Sofijas Stenderes gleznām veltīta kara tēma un tikusi radīta pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Māksliniece atzīst, ka to bijis grūti gleznot, savukārt  Kristīne Jurjāne šo darbu gan tēmas, gan kompozīcijas ziņā "savieno" ar Aijas Jurjānes kara tēmai veltīto gleznu "Rīga. 1941. gads". Ieva Sofija Stendere konkursā piedalījusies arī pagājušajā gadā un atzīmē, ka uz galveno balvu konkursā tiekusies mērķtiecīgi. "Aijas Jurjānes mākslinieciskā darbība iedvesmoja izpaust manu pasauli un ikdienas dzīvi košāk, raibāk," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" sacīja Ieva Sofija Stendere.  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Konkursam iesūtītos darbus vērtēja trīs Jurjānu dzimtas pārstāvji – Kristīne Jurjāne, Ieva Jurjāne un Pāvils Jurjāns, kuru mērķis, iedibinot Aijas Jurjānes stipendiju, ir veicināt mākslas izglītību. Līdzās autordarbiem, kas demonstrē autora rokrakstu un pārstāv tēmas "Laikabiedrs notikumā Latvijā un pasaulē", bija jāiesniedz arī neliela eseja. Māksliniece Ieva Jurjāne iezīmēja mākslas pedagogu nozīmi jauno mākslinieku attīstībā, sakot: "Mūsu vēlēšanās būtu, ka nākamgad arī pedagogi mudinātu jaunus cilvēkus pieteikties."

Aijai Jurjānei bija divas darbības sfēras – glezniecība un mākslas pedagoģija. Viņas glezniecībā ieraugām galvenokārt vēstījumu par sievietes mūžu, savukārt pedagoģijā viņas vārds iegājis kā paraugs jēdzienam labs skolotājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti