Par «Eiropas Dzelzceļa līniju» pagaidu vadītāju ieceļ «RB Rail» Latvijas filiāles vadītāju Diļevu

SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" (EDzL) dalībnieku sapulcē piektdien, 3. maijā, par valdes priekšsēdētāju uz laiku iecelts līdzšinējais "Rail Baltica" kopuzņēmuma "RB Rail" Latvijas filiāles vadītājs Ēriks Diļevs, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpās no amata šī gada 27. aprīlī personisku iemeslu dēļ.  

SM norādīja, ka Diļevs valdes priekšsēdētāja amata pienākumus pildīs no 3. maija līdz brīdim, kad tiks iecelts jauns EDzL valdes priekšsēdētājs, kas tiks izvēlēts, organizējot publisku kandidātu pieteikšanās procedūru (konkursu) normatīvajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

"Ērika Diļeva ilggadīgā pieredze "Rail Baltica" projektā ir būtisks aspekts, lai nodrošinātu EDzL darbību līdz jaunas uzņēmuma valdes iecelšanai.

Satiksmes ministrijas vārdā vēlos pateikties Kasparam Vingrim par ieguldījumu "Rail Baltica" projekta īstenošanā Latvijā, izveidojot labu pamatu uzsākto darbu turpināšanai. Novēlu veiksmi jaunajos profesionālajos izaicinājumos," pauda SM valsts sekretāra amata pienākumu izpildītāja Ligita Austrupe.

Diļevam ir vairāk nekā 18 gadu pieredze darbā transporta nozarē. Kopš 2018. gada Diļevs strādā "Rail Baltica" kopuzņēmumā "RB Rail" AS, sākotnēji pildot Ceļu un Inženierkomunikāciju nodaļas vadītāja pienākumus un vēlāk ieņemot tehniskā direktora Latvijā amatu.

No 2023. gada sākuma Diļevs ir "RB Rail" AS Latvijas filiāles vadītājs un ir atbildīgs par filiāles komandas vadību, stratēģisko plānošanu un sadarbību ar projekta ieinteresētajām pusēm.

Pirms pievienošanās "Rail Baltica" projekta komandai Diļevs vairāk nekā piecus gadus strādājis starptautiskos projektos Lielbritānijā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Latvijā. Diļevs ir ieguvis maģistra grādu ceļu un tiltu inženierijā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātē.

Komentārā Latvijas Radio Diļevs ieskicēja steidzamākos darbus:  "Ir obligāti jāuzsāk šogad pamattrases būvdarbi Latvijas dienviddaļā, jo tas ir arī būtisks reputācijas jautājums. Esam noslēguši lielo līgumu ar pamattrases būvnieku. Būtiski ir turpināt akcentēt finansējuma nodrošināšanas [jautājumu] un finanšu plūsmu, pie kā mēs aktīvi kopā ar kopuzņēmumu arī strādāsim. Uz ko mums arī norādīja Ministru prezidente – konkrētas darbgrupas izveidošana projekta ieviešanā. Ar šo amatu maiņu es arī redzu, kā mēs varētu veidot sadarbību ar kopuzņēmumu, arī ar Satiksmes ministriju, ļoti daudz neatrisinātu jautājumu, kas būtu jāvirza uz priekšu steidzamā kārtā."

Ēriks Diļevs
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

Līdzšinējais EDzL valdes loceklis Arnis Staltmanis darba attiecības uzņēmumā pārtrauc ar šī gada 2. maiju. Lēmums par jauna valdes locekļa iecelšanu plānots tuvākā laikā, norādīja SM.

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss sarunā ar Latvijas Radio atzina, ka viņš nesen runājis ar Dānijas uzņēmumu – arhitektu biroju, kas projektējis Centrālo dzelzceļa staciju. Arī viņi atzinuši, ka lielākā problēma ir tieši "Rail Baltica" projekta vadība un projekta ieviešana, secība, plānošana.

"Tas nozīmē to, ka, manuprāt, valdes priekšsēdētāja amatā vajadzētu izvēlēties cilvēku ar lielu pieredzi projektu vadīšanā, varbūt ne tik daudz ar tehniskajām zināšanām,

ne tik daudz ar dzelzceļa zināšanām, bet ir liela pieredze tieši privātajā sektorā saistībā ar lielu projektu vadību," klāstīja Matīss.

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Pēc viņa teiktā, "iepriekšējās valdes atkāpšanās nebūt neveicinās šo projektu ieviešanu. Man tiešām ir bažas, ka atkal pusgadu viss stāvēs uz vietas. Vēl viens papildu risks būs tieši attiecībā uz "Rail Baltica" projekta galīgo ieviešanu, un vislielākais risks noteikti būs attiecībā uz Rīgas iekļaušanu pamattrasē jau no paša sākuma, un tas diemžēl ir tiešām liels risks".

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss
00:00 / 00:27
Lejuplādēt

EDzL ir valsts kapitālsabiedrība ar SM simtprocentīgu līdzdalības apmēru, kas dibināta 2014. gadā. Ar 2016. gadu, atbilstoši projekta ieviešanas struktūrai un deleģēšanas līgumam, EDzL ir "Rail Baltica" projekta nacionālais ieviesējs Latvijā, kas pārrauga projekta dzelzceļa infrastruktūras, t.sk. abu starptautisko staciju Rīgā un pamattrases būvniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti