Pie Daugavpils atklāta Latvijā lielākā saules elektrostacija

Augšdaugavas novadā ražošanu sākusi līdz šim vērienīgākā saules elektrostacija (SES) Latvijā – Kalkūnes SES. Tās izveidē "Merito Partners" investīciju fonds kopā ar "Swedbank" ieguldījuši 10 miljonus eiro. Jaunās elektrostacijas ražošanas jauda ir pietiekama, lai ar videi draudzīgu enerģiju apgādātu vismaz 6500 Daugavpils mājsaimniecību, informēja investīciju fonda pārstāvji.

Pie Daugavpils atklāta Latvijā lielākā saules elektrostacija
00:00 / 04:25
Lejuplādēt

Kalkūnes SES atrodas Augšdaugavas novada Kalkūnes pagastā, 10 kilometru attālumā no Daugavpils centra. Tā ar 13,3 megavatu uzstādīto jaudu turpmāk ik gadu saražos vismaz 13 500 megavatstundu atjaunīgas enerģijas. Jaunā elektrostacija ir attīstīta ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi saražoto elektroenerģiju patērē vietējie iedzīvotāji un uzņēmumi.

Kalkūnes SES izveidē ieguldīti teju 10 miljoni eiro Latvijas kapitāla, tostarp 4,7 miljoni eiro "Swedbank" līdzfinansējuma. Jaunās saules elektrostacijas īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I". Pērn tas kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju "Saules Energy" realizēja četru jaunu saules elektrostaciju izbūvi Zilupē, Brenguļos, Inčukalnā un Carnikavā ar kopējo jaudu 25 MW. Vēl trīs elektrostaciju projekti Koknesē, Cēsīs un Valmierā tiks īstenoti līdz 2024. gada rudenim.

"Astoņas jaunās SES kopumā gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

Šis ir vairāk nekā 80 Latvijas privāto un institucionālo investoru ieguldījums atjaunīgās enerģētikas infrastruktūrā ar būtisku atdeves potenciālu un pievienoto vērtību – ieguvumu vietējiem iedzīvotājiem un pašvaldībām," norādīja "Merito Partners" līdzdibinātājs un vadošais partneris Mikus Janvars.

Projekta "Kalkūnes SES" ģenerāluzņēmējs ir Latvijas uzņēmums "KL Systems" ar ilggadēju pieredzi industriālo saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

Investīciju fondā atzīmēja, ka saules elektrostacijas izveidē un darbībā liela uzmanība veltīta vides bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un aizsardzībai. Tās teritorijā ir dabīga pļava ar īpaši veidotām kukaiņu un dzīvnieku mājvietām, ar laiku to varēs izmantot arī vietējo lauksaimnieku bišu saimes un aitu ganāmpulki.

Savukārt saules elektrostacijā izvietotie 22 300 saules paneļi pēc ekspluatācijas laika beigām tiks pārstrādāti un to komponentes izmantotas atkārtoti.

"Saules Energy" ir Latvijas atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs. Uzņēmuma mērķis ir panākt, lai investīcijas videi draudzīgās tehnoloģijās būtu ienesīgas un kalpotu plašam sabiedrības lokam. Savukārt ieguldījumu fondu "Merito Sustainable Energy Fund I" pārvalda "Merito Partners" – privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmums, kas darbojas Latvijā un tuvākajā reģionā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti