Ne tikai Gogolis. Teātra jaunumu apskats

Pasaule ir paradoksu pilna – samērā neilgu laiku pēc Gogoļa ielas pārdēvēšanas Rīgā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī tiek rādīta jauna izrāde "Gogolis. Portrets". Nākamais paradokss – izrādes starpbrīdī skatītāji izsaka vēlmi, lai Gogoļa būtu vairāk.

Ne tikai Gogolis. Teātra jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde “Gogolis. Portrets” Čehova teātrī
Izrāde “Gogolis. Portrets” Čehova teātrī

Krievu dramaturģe Asja Vološina, dzīvojot emigrācijā, tagad savus darbus paraksta kā Estere Bola. Viņas versijā pēc Gogoļa stāsta "Portrets" motīviem tekstam pievienoti arī Vincenta van Goga, Marsela Prusta, Džordža Orvela, Leonīda Andrejeva un Andreja Belija teksti. Režisors Jurijs Butusovs, kurš arī emigrējis no Krievijas pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, izveidojis trīsarpus stundas garu, ar metaforām piesātinātu uzvedumu ar sešiem aktieriem, no kuriem četri pievienojušies trupai pēc Krievijas pamešanas. Tādējādi stāstam par mākslinieka godaprātu pievienojas arī tēma par cilvēka un varas attiecībām. Izrādes scenogrāfs ir Marjus Nekrošus, kura tēvs, izcilais lietuviešu teātra režisors Eimunts Nekrošus, ir atstājis acīmredzamu iespaidu uz Jurija Butusova radošo rokrakstu, ko viņš pats nenoliedz. Nozīmīga loma izrādē ir mūzikai un – borščam, bet te nu atstāšu intrigu neatklātu.

"Gogolis. Portrets" ir izrāde, kurā skatītājam ieteicams ļauties tam, ko režisors piedāvā, un – jā, atkal nākas piezīmēt, ka ir arī tādi skatītāji, kas spēles noteikumus nepieņem.

Izrādes "Ziļoņa dziesma" publicitātes attēls
Izrādes "Ziļoņa dziesma" publicitātes attēls

Otra pagājušās nedēļas pirmizrāde notika Liepājas teātra Mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars". Ar Nikolā Bijona drāmu "Ziloņa dziesma" pie sev būtiskās pusaudžu un pieaugušo attiecību tēmas atgriezies režisors Dmitrijs Petrenko. Trīs aktieru saspēle gandrīz detektīvsižetā risināta ar atkāpi no reālpsiholoģijas, izrādē ir dažādas šifrējamas zīmes (gan mazāk nekā Butusovam, un izrāde ir arī vairāk nekā uz pusi īsāka).

Kārlis Ērglis jau vairākas reizes savā aktiera karjerā atveido pusaudzi ar psihiskiem traucējumiem, bet viņam ir izdevies neatkārtoties.

Vēl mazās zāles tuvplānā redzēsiet Edgaru Ozoliņu un Karīnu Tatarinovu.

Sestdien vēl varat notvert Ņujorkas Metropoles operas translācijas ierakstu "Kino Citadele" – Džakomo Pučīni operu "Madama Butterfly" ar lietuviešu soprānu Asmiku Grigorjanu titullomā. Savukārt nākamnedēļ uz lielā ekrāna kinoteātrī "Splendid Palace" būs Elīna Garanča Eboli lomā Džuzepes Verdi operas "Dons Karloss" ierakstā no Neapoles.

Izrāde "Bezkaunīgais vecis" Nacionālajā teātrī
Izrāde "Bezkaunīgais vecis" Nacionālajā teātrī

Bet ceturtdien visi ceļi vedīs uz Nacionālo teātri, kur pirmizrāde Anšlava Eglīša "Bezkaunīgajam vecim". Jā, jā, vienskaitlī, tāpēc lielākā intriga būs, vai pārējie divi veči būs kļuvuši kaunīgi.

Galvenajā lomā Juris Lisners, režisors Gatis Šmits.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti