Pēc Stradiņa slimnīcas līguma laušanas būvnieks «Velve» sāk tiesiskās aizsardzības procesu

Būvniecības uzņēmums "Velve", kas sāka būvēt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jauno korpusu un ar kuru slimnīca pēc nesaskaņām līgumu lauzusi, nolēmis  sākt tiesiskās aizsardzības procesu. "Velvei" noteiktā laikā būs jāizstrādā rīcības plāns, kā iziet no maksāšanas grūtībām un norēķināties arī ar kreditoriem.  

"Velve" paziņojumā medijiem informēja, ka procesu Rīgas pilsētas tiesā ierosināja 7. maijā pēc paša uzņēmuma lūguma, "lai segtu saistības pret Stradiņa slimnīcas korpusa būvniecības apakšuzņēmējiem".

"Velve" norādīja, ka pēc līguma laušanas par slimnīcas A2 korpusa būvniecību "būvkompānija šobrīd saskaras ar finanšu grūtībām segt savas saistības pret apakšuzņēmējiem".  

Tiesiskās aizsardzības procesa mērķis šajā gadījumā "ir pasargāt būvkompāniju no tūlītējas kreditoru vēršanās pret uzņēmumu pilnā apmērā, veicinot dzīvotspējīga uzņēmuma atgriešanos ekonomiskajā apritē", norādīts "Velves" paziņojumā.

Tiesiskās aizsardzības procesa laikā uzņēmumam "Velve" būs iespēja pabeigt esošos objektus, kā arī risināt jautājumus par savstarpējiem norēķiniem ar slimnīcu.

Uzņēmums situāciju "Latvijas Radio" plašāk nevēlējās komentēt.

Slimnīcas pārstāvis: Būvnieks šo aizsardzību izmanto laika kavēšanai

Ar šo procesu uzņēmums uz laiku pasargā sevi no tūlītējas kreditoru vēršanās pret būvnieku pilnā apmērā. Publiski izskanējis, ka pēc vienpusējās būvniecības līguma laušanas un objekta pārņemšanas Stradiņa slimnīca plānoja maija beigās celt prasību pret būvnieku par tai radīto zaudējumu piedziņu.

Bet līdz ar šo tiesiskās aizsardzības procesu "Velvei" ir divu mēnešu laikā jāizstrādā plāns, kurā jāparāda, kā šīs finanšu grūtības tiks atrisinātas, un plāns jāsaskaņo arī ar visiem kreditoriem, skaidroja Stradiņa slimnīcas juridiskais pārstāvis Benno Butulis.

Viņš arī vērtēja, ka kopumā šāds tiesiskais instruments finanšu grūtībās nonākušiem komersantiem nav nekas peļams, bet uzskata, ka šajā gadījumā "Velve" to izmanto tikai laika kavēšanai.

"Risinājums [tiesiskās aizsardzības plāns] pats par sevi nav ne labs, ne slikts, tā ir tieši juridiskā iespēja. Ja tehniski ir iespēja piesaistīt investoru, atrast resursus un vēlme norēķināties ar kreditoriem, tad tā jau nav problēma, bet pēc līdzšinējās prakses, un arī saņemot informāciju no apakšuzņēmējiem, kuriem daļai situācija ir tāda, ka slimnīca ir norēķinājusies par konkrētiem darbiem vai materiāliem ar "Velvi", bet apakšuzņēmējiem nav tālāk samaksāts, tad mēs izdarām vienkārši secinājumus, ka visdrīzāk šis ir tas laika kavēšanas jautājums attiecībās ar kreditoriem," sprieda Butulis.

Stradiņa slimnīca kopš februāra vēl arī apkopo informāciju, pār kādiem darbiem un materiāliem būvkompānija "Velve" ir vai nav norēķinājusies ar apakšuzņēmējiem. Slimnīcai gan nav juridiska pamata veikt tiešus norēķinus ar apakšuzņēmējiem, bet tāpat tiekot meklēti risinājumi "Velves" nenokārtoto parādsaistību sakārtošanai.

Savukārt runājot par Stradiņa slimnīcas norēķiniem ar pašu "Velvi" par jau pabeigtajiem darbiem, tad daudzus darbus slimnīca joprojām nevarot pieņemt.

"Ir darbi, kurus būvuzraugi neuzskata par iespējamu pieņemt, bet "Velve" uzskata, ka tie ir jāpieņem. Tāpat ir darbi, kuri palikuši pusē. Šeit ir arī savstarpēji prasījumi, pietiekami daudzi atbilstoši līgumam prasījumi ir arī slimnīcai pret būvnieku. Kādā sadaļā droši vien notiks arī norēķini, izmantojot ieskaites un citus veidus, bet tas ir jau galīgā atrisinājuma jautājums, kurš vēl objektīvi nav iespējams, jo darbi, kurus "Velve" grib nodot, nav pieņemti, jo liela daļa neatbilst līgumam un normatīvajiem aktiem," skaidroja Butulis.

Būvkompānijas "Velve" tiesiskās aizsardzības process neietekmē Stradiņa slimnīcas A2 korpusa būvniecības pārņemšanu. Slimnīcas pārstāvji turpina jauna būvnieka meklēšanas procesu. Iepirkuma procedūru plānots noslēgt līdz šī gada beigām, būvdarbus uzsākt nākamā gada sākumā, un izpildes termiņš ir līdz 2026. gada nogalei.  

KONTEKSTS:

Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības pabeigšana jau vairākkārt pārcelta. Saistībā ar risku zaudēt Eiropas Savienības naudu pērn rudenī no amatiem tika atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome.

Situāciju vēl vairāk saasināja pērn novembrī A2 korpusa pagrabstāvā atklātais pelējums, kuru "Bior" speciālisti pagrabstāvā konstatēja arī janvārī. 

Būvnieks skaidroja, ka termiņu kavējumus esot ietekmējušas nepilnības un kļūdas slimnīcas būvprojektā, ko izstrādājusi pati Stradiņa slimnīca, bet Stradiņa slimnīca nolēma lauzt līgumu ar "Velvi"; būvfirma solīja šo lēmumu apstrīdēt un nevēlējās atstāt objektu.

Galu galā slimnīca būvobjektu pārņēma 21. februārī, policijas uzraudzībā un gandrīz pēc trīs stundu ilgas gaidīšanas.  

Pēc būvobjekta nodošanas piespiedu kārtā būvfirma "Velve" informēja, ka būvnieki fiziski no objekta izvākšoties nedēļas laikā, bet būvfirma joprojām gatava vērsties tiesā, jo līguma laušanu uzskata par prettiesisku. Slimnīca paziņoja, ka no objekta pazuduši būvdarbu dokumenti, par ko policijā sākts kriminālprocess.

Plānots, ka no šī gada marta līdz maijam ārkārtas sarunu procedūrā PSKUS izvēlēsies būvnieku, kas līdz gada beigām jaunajā korpusā veiks neatliekamos būvdarbus,

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti