Latvijas iedzīvotāji vairāk ceļo, aug ceļojumu apdrošināšanas polišu un negadījumu skaits

Pēdējos gados Latvijas iedzīvotāji vairāk ceļo, biežāk pērk apdrošināšanas polises un palielinās arī dažādu negadījumu skaits ārvalstīs. Sekojot tendencēm, komercbankas kredītkaršu īpašniekiem piedāvā bezmaksas ceļojumu apdrošināšanu.

Latvijas iedzīvotāji vairāk ceļo, aug ceļojumu apdrošināšanas polišu un negadījumu skaits
00:00 / 04:01
Lejuplādēt

"If" ceļojumu apdrošināšanas produkta vadītāja Inga Draule stāsta – par ceļošanas pieaugumu liecina arī augošais apdrošināšanas atlīdzību skaits. Pērn tika izmaksāti 400 000 eiro, bet šī gada četros mēnešos jau puse no pagājušā gada summas – 200 000 eiro. Populārāki kļūst tādi galamērķi kā Vjetnama, Šrilanka, Kambodža, Tanzānija, Bali, bet nemainīgi saglabājas riski.

"Pēdējā laikā vistipiskākais ir bagāžas sabojāšana pārvadājumu laikā, kad koferiem ir kaut kas nolauzts, ļoti daudz problēmas tieši ar bagāžu. Nu, protams, ārstēšanās, tas jau nekur nepazūd.

Īpaša dārga ārstēšanās ir Turcijā un Ēģiptē, kas ir tādi tuvākie un populārākie mūsu ceļotājiem galamērķi. Nu, protams, Amerikā un Apvienotajos Arābu Emirātos arī ir diezgan dārga ārstēšanās, ja tur tā ir nepieciešama.

Tiek atceltas lidmašīnas, tiek aizkavētas lidmašīnas. Kā arī palielinājies negadījumu skaits, kas notiek ar īrētām automašīnām. Piemēram, Itālijā un Spānijā, kur biežāk šie negadījumi notiek, tur ir arī dažreiz krāpšanas gadījumi, kad apdrošinātais nenofotografē mašīnu, kādu viņš saņem, un tad nomas kompānija, lai dabūtu naudu, piestāda rēķinu par kaut ko, par ko tu īsti neesi pārliecināts, vai tā tik tiešām ir tava vaina," klāsta Draule.

Ceļojumu aģentūras "Latvia Tours" direktore un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes locekle Ieva Keiša stāsta, ka, pērkot ceļojumu, lielākā daļa tūristu arī iegādājas apdrošināšanu, bet daudzi nezina, ka ceļojumu apdrošināšanu bankas piedāvā kredītkaršu īpašniekiem.

"Lielākā daļa regulāro ceļotāju to uztver kā pašsaprotamu un noteikti iegādājās apdrošināšanu vai arī izmanto banku piedāvātās apdrošināšanas, kuras ir kopā ar kredītkartēm. Bet diezgan bieži cilvēki arī iegādājās papildus vēl bankas apdrošināšanai vēl arī ceļojuma apdrošināšanu, jo mūsu pieredze rāda, ka bieži šis pakalpojums netiek izmantots, jo klienti neiedziļinās vai īsti nezina, kā darbojas viņu bankas apdrošināšana," norāda Keiša.

SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elza Rudzīte stāsta, ka banka kredītkarti kopā ar bezmaksas ceļojumus apdrošināšanu piedāvā jau vairāk nekā gadu, dažādām kredītkartēm apdrošināšanas segums atšķiras.

"Standarta kredītkarte, tad viņai ir standarta minimālās prasības, kas tiešām der visiem ceļojumiem uz ārzemēm. "Premium" kredītkartei vēl ir papildus bonusi, gan "fast track", gan "lounge", gan ģimenes apdrošināšana, tā ka visas lietas ir papildus iekļautas. Un tad mūsu kredītkartēm ir tā priekšrocība, ka klientam nav papildus par to jāmaksā un nav papildus jāpērk nezin kādi riski, kas nav nosegti. Un vēl ir svarīga lieta – klientam nav jāapmaksā šis ceļojums ar kredītkarti un nav obligāti jālieto kredītkarte ārzemēs. Var lietot, rezervēt viesnīcas, rezervēt mašīnas, ja, bet tas nav obligāts nosacījums, lai šo apdrošināšanu varētu izmantot," saka Rudzīte.

Keiša aicina ceļotājus izmantot bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas jeb EVAK karti un iegādāties arī ceļojuma apdrošināšanas polises.

"Summas, kuras klientam ir jāmaksā par apdrošināšanas polisi, salīdzinoši pret ceļojuma iegādes summu ir ļoti, ļoti nelielas. līdz ar to noteikti ir šī polise jāiegādājas. Tā teikt, ja mēs paši sevi sargāsim, tad arī ar mums nekas nenotiks.

Paļauties uz to, ka es katru reizi pērku, nekad neizmantoju, man to nevajag, – tas noteikti nav ieteicams," norāda Keiša.

Pērn visas apdrošināšanas kompānijas Latvijā ceļotājiem atlīdzībās izmaksājušas 5,5 miljonus eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti