"Tayo" korejiešu valodā apzīmē multfilmas varoni – bērnu autobusiņu, bet japāņu valodā – sauli. Šis vārds rotā nosaukumu ēdināšanas uzņēmumam, kuru cēsiniece Santa Zemīte izveidojusi kopā ar savu vīru korejieti Tianri Cui, draugu lokā sauktu par "Sky".
"Mēs satikāmies Dānijā. 2010. gadā es pirmo reizi apmeklēju Latviju. Man ļoti patīk Cēsis, īpaši vasaras laikā, un tas, ka Latvijā ir tik daudz skaistas dabas un draudzīgi cilvēki. Pēc dzīvošanas Dānijā mēs pārcēlāmies uz Latviju un uzsākām savu biznesu," stāsta Tianri Cui.
Dānijā abi pirms tam strādājuši līdzīgā uzņēmumā, bet nu jau aptuveni gadu paši ir biznesmeņi, pavāri, sagādnieki un vadītāji vienā personā. Pirms" Tayo suši" atvēršanas bijušas bailes, vai cēsiniekiem šāds ēdiens vispār ies pie sirds, tomēr garās rindas liecina, ka risks ir attaisnojies.
"Cēsinieki nebūt nav konservatīvi. Sākumā viņi bija ieciklējušies, jo tie, kuri bija ēduši suši, domāja, ka te būs tādi kā mājās taisīti vai šeit ir tādi paši kā Rīgā. Bet mēs esam atveduši suši tādus, kādus taisījām Dānijā, un tie ir citādāki nekā Rīgas suši," klāsta Santa Zemīte.
Esot cilvēki, kas Cēsīs pagatavotajam suši pakaļ braucot no Valmieras un pat Rīgas apkārtnes. Klientu vidū netrūkst arī pensionāru.
"Pensionāri paņem mazo kastīti un saka, mums ir veco dāmu saiets, mēs gribam pagaršot. Pēc tam šīs dāmas nāca vēl un vēl, nākamajās reizēs ņēma vairāk, un tad brauca mazbērni, kas bija jāpabaro," stāsta Santa Zemīte.
Izmaksas uzņēmuma izveidei neesot bijušas lielas, galvenais esot bijusi pacietība un gribēšana. Bet kā šefpavāram sokas ar latviešu valodas apguvi? "Bišķiņ. Saprotu bišķiņ," atbild Tianri Cui.