Rīta Panorāma

Intervija ar Ingu Vanagu

Rīta Panorāma

"Avangarda elektriskā balss"

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Ašeradenam nav pārliecības par iespējām atgūt valsts līdzekļus no «Metalurga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

“KVV Liepājas metalurgs” kavējas ar kredīta maksājumiem, un pašlaik nav pārliecības, ka valsts varēs atgūt savus līdzekļus, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Ministrs pauda, ka pašlaik viens no plāniem ir uzņēmuma iekonservēšana. Šonedēļ valdībā gan jautājums par “Liepājas metalurga” nākotni vēl netiks skatīts, un tas atlikts uz nākamo nedēļu, jo vēlas sagatavoties lēmuma pieņemšanai.

Ašeradens pauda, izšķiršanās ir par metalurģijas nozares nākotni Latvijā un darbavietām Liepājā un, no otras puses, par nodokļu maksātāju atbalstu uzņēmumam, kurš lūdzis pārskatīt elektrības cenas, pārdot uzņēmuma aktīvus un atlikt kredītmaksājumus.

Tāpat ministrs šajā laikā dosies uz Briseli, kur būs sarunas ar komisāriem par iespējamo atbalstu uzņēmumam.

Kopumā vērtējot situāciju, viņš gan norādīja uz lielām problēmām šajā nozarē.

Ašeradens arī atzina – nav pārliecības, ka no “Metalurga” izdosies atgūt valsts naudu, lai gan līdz šim valsts atguvusi daļu no parāda summas. Tomēr akcionāru iesniegtais biznesa plāns nenodrošina, ka kredīta nosacījumi tiks ievēroti. Pašlaik šī parāda pārraudzību plānots nodot Privatizācijas aģentūrai. 

“Ir skaidrs, ka līdzšinējais plāns ar šo akcionāru nav izdevies. Un mēs meklējam citus risinājumu," atzina Ašeradens.

Jau ilgu laiku smagās finanšu problēmās nonākušais uzņēmums „KVV Liepājas metalurgs" lūdz Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Marta sākumā uzņēmums Valsts kasē iesniedza uzņēmuma restrukturizācijas plānu, taču ekonomikas ministre pauda, ka piedāvātais restrukturizācijas plāns nav sagatavots atbilstoši valsts interesēm.

Tikmēr uzņēmuma īpašnieki "KVV Group" pauda, ka izskata iespējamību apturēt ražošanu. Martā arī tapa zināms, ka "Metalurga” strādnieki saņēmuši mutisku brīdinājumu par atlaišanu no darba

“Liepājas metalurgs" nonāca finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem un kļuva maksātnespējīgs. Tomēr maksātnespējas administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. 2015.gada janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" vadībai.

Tomēr jau pērn maijā atklājās, ka no darba "KVV Liepājas metalurgs" atbrīvoti aptuveni 10 -15% darbinieku - metalurgi, kuri tikai nesen tika pieņemti darbā. Kā iemesls šādai rīcībai minēts tas, ka nav piepildījušās uzņēmuma vadības optimistiskās prognozes par metalurģijas tirgu, norādīts arī uz lielajiem maksājumiem par elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti