EM bažīga par mājokļa iegādes programmu – uz to meties turīgo ļaužu slānis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība otrdien, 15.martā, vienojās, ka pirmā mājokļa iegādes programmai, kurā ģimenēm ar bērniem ir iespēja saņemt valsts galvojumu mājokļa kredīta saņemšanai komercbankās, tiks novirzīti papildu 859 000 eiro. Tiesa, vienlaikus Ekonomikas ministrija (EM) strādās pie risinājumiem, lai ierobežotu programmas pieejamību turīgākiem cilvēkiem.

Papildu 859 000 eiro tiks novirzīti no līdzekļiem, kas iegūti par termiņuzturēšanas atļaujām. Tomēr ar minēto summu pietiks vien diviem ar pusi mēnešiem, tāpēc valdībai būs jāmeklē jauni risinājumi programmas saglabāšanai,

Turklāt, kā norādīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība"), tiks atkārtoti izvērtēti programmas nosacījumi, jo šobrīd programmu aktīvi sākuši izmantot arī salīdzinoši turīgi iedzīvotāji, kas neatbilst tās sākotnējiem mērķiem.

"Tas ir ļoti ekonomiski atraktīvs modelis tādēļ, ka samazinās pirmā iemaksa šīm garantijām. Otrs - tiek samazināta šī nodeva. Trešā lieta, kas padara mūs ļoti uzmanīgus, ka pieaug kredītu apjoms, kas izsniegts vienai personai. Tas pārsniedz jau vairāk nekā 200 000 eiro. Redzam, ka šo iespēju izmanto arī pietiekami turīgi iedzīvotāji, kāds varbūt nebija šīs programmas mērķis, lai viņus atbalstītu ar šāda veida atlaidēm," teica ministrs.

Viņš norādīja, ka EM plāno par šo jautājumu līdz aprīļa beigām valdībā iesniegt ziņojumu. Tāpat EM izstrādās risinājumus, kā "šo problēmu risināt tālāk". "Viens ir skaidrs - ja mēs tādā veidā turpināsim, tad būs jāierobežo kredītu garantiju izsniegšana," teica Ašeradens.

Jau ziņots, ka mājokļu galvojumu programma sākta pērn, un kopējā piešķirtā galvojumu summa bija 6,91 miljons eiro. Atbalsta programmā iesaistījās sešas komercbankas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti