Ārlietu ministrs rosina neatteikties no plāna veidot valsts uzņēmumu «Ventas osta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ārlietu ministrija aicina nesteigties ar domu, ka pēc ASV sankciju atcelšanas Ventspils brīvostas pārvaldei valsts varētu atcelt lēmumu par uzņēmuma “Ventas osta” izveidi un tādējādi - Ventspils ostas pārņemšanu.  

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja paziņojums par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostas pārvaldi tik ātri ir sekojis saistībā ar valdības pēdējo desmit dienu laikā paveikto. Tā vērtē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs no “Jaunās Vienotības”.

Ārlietu ministrs rosina neatteikties no plāna veidot valsts uzņēmumu «Ventas osta»
00:00 / 03:54
Lejuplādēt

Viņš atgādināja, ka Saeima grozīja Ostu likumu, paredzot Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu pilnā valsts kontrolē un pašvaldības pārstāvju atbrīvošanu, no ASV puses novērtēta pārvaldes vadītāja nomaiņa, un, “protams, apņēmība mazināt sankcionēta pilsoņa atrašanos jebkāda veida ietekmes pozīcijās gan brīvostā, gan brīvostas pārvaldē”.

Tas ir augsti novērtēts, un “to var redzēt ne tikai no neoficiālas, bet arī no oficiālās komunikācijas”, piebilda ministrs.  

Pēc Rinkēviča teiktā, līdz ar to pilnvērtīgi var turpināties Ventspils ostas darbs.

“Nosacītais Damokla zobens” – 8. janvāris, kad sankcijas pret ostas pārvaldi stātos spēkā pilnā apmērā, vairs nav tas datums, par kuru būtu jābažījas, norādīja Rinkēvičs.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits no Jaunās konservatīvās partijas ceturtdienas rītā  intervijā Latvijas Radio pauda, ka līdz ar sankciju atcelšanu varētu spriest, vai atceļams ir valdības lēmums par “Ventas ostas” izveidi, jo nu ostas klientiem vairs nav jābažījas par saimnieciskās darbības nākotni.

Ārlietu ministrs Rinkēvičs ir pārliecināts, ka par atkāpšanās ceļu nav jādomā, jo tas varētu radīt neizpratni gan ostas biznesa partneros, gan pašās ASV.

Jautājums nav tikai par sankcijām, bet arī labu ostas pārvaldību, kas minēta arī valdības deklarācijā.

Sankciju jautājums nav jāskata tikai ostu kontekstā, bet arī finanšu sektora sakārtošanas kontekstā, norādīja Rinkēvičs.

“Pieņēmu, ka tas, kā mēs esam reaģējuši pēdējo desmit dienu laikā, ir papildu punkts arī šajā ziņā, un no šī viedokļa raugoties, jebkādas darbības, kas būtu pretrunā ar līdz šim paveikto, varētu radīt nepareizo iespaidu,” sacīja Rinkēvičs.  

Tikmēr sankcijas saglabājas no pienākumiem atstādinātajam un smagos finanšu noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam no “zaļzemnieku” satelītpartijas  “Latvijai un Ventspilij”, kā arī ar viņu saistītajām Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Šajā kontekstā liela atbildība ir arī vēlētājiem, intervijā Latvijas Radio ceturtdien teica Valsts prezidents Egils Levits.

Levits tēlaini izteicās, ka Latvijā ir daži tumši plankumi, kuru likvidēšanai ir nepieciešama politiķu griba, bet pašlaik mēs to darām ar ārzemju palīdzību. No tā secinājumi jāizdara gan politiķiem, gan pilsoņiem.

KONTEKSTS:

Ventspils brīvosta un Ventspils brīvostas pārvalde ir izņemta no ASV sankciju saraksta, informēja Latvijas Ārlietu ministrija, atsaucoties uz ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) paziņojumu. Citas trīs organizācijas, kas līdz ar Aivaru Lembergu tika iekļautas sankciju sarakstā, pašlaik tajā paliek.

Par šādu ASV soli kļuva zināms trešdien, 18 .decembrī, vien dažas stundas pēc Saeimas steidzami pieņemtā lēmuma, kas ļaus valstij pārņemt Ventspils brīvostas pārvaldi savā pārziņā un dibināt jaunu valsts uzņēmumu “Ventas osta”.

9. decembrī ASV iekļāvušas globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Lembergu, kā arī četras organizācijas – Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē.

Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts nolēma veidot jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti