PVD brīdina par aitu un kazu baku uzliesmojumu Krievijā netālu no Latvijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Krievijas Federācijas Pleskavas apgabalā, Puškinogradas rajonā, trešdien, 18. decembrī, 1 000 aitu lielā novietnē ir apstiprināta saslimšana ar aitu un kazu bakām, informēja Pārtikas un pārtikas veterinārais dienests (PVD). Novietne atrodas aptuveni 50 kilometrus no Latvijas robežas, tādēļ PVD aicina ievērot piesardzības pasākumus, lai bīstamā slimība nenonāktu Latvijā.

PVD pārstāvis Edvīns Oļševskis
00:00 / 01:02
Lejuplādēt
PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis sacīja, ka šajā lielajā fermā Pleskavas apgabalā saslimušas aptuveni 200 aitas un 100 ir nobeigušās. "Šī slimība tur ir skārusi pamatīgi. (..) Protams, tas [slimības izplatīšanās] risks palielinās arī Latvijai," teica Oļševskis.

 

PVD skaidroja, ka aitu un kazu bakas ir ļoti lipīga vīrusu izraisīta saslimšana ar augstu letalitāti – aptuveni 80% dzīvnieku iet bojā. Slimībai raksturīgs drudzis, iztecējumi no deguna un specifiski ādas izsitumi. Tā ir sevišķi bīstama dzīvnieku infekcijas slimība, par ko saskaņā ar Starptautiskā Epizootiju biroja (OIE) norādījumiem ir obligāti jāziņo. Aitu un kazu bakas nav ārstējama slimība.

Saslimšanai ar aitu un kazu bakām ir uzņēmīgas visu šķirņu aitas un kazas. Ja rodas aizdomas par  aitu vai kazu saslimšanu, PVD aicina nekavējoties sazināties ar praktizējošu veterinārārstu vai informēt PVD teritoriālo struktūrvienību.

Lai slimību neievestu Latvijā, uz ES ārējās robežas ar trešajām valstīm tiek īstenota dzīvu dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu kontrole. Importa un  tranzītā pārvadātajām kravām tiek veikta 100% dokumentu un identitātes kontrole, kā arī uz risku balstīta fiziskā kontrole, skaidroja PVD. 

No Krievijas Federācijas Eiropas Savienībā (ES) nav atļauts ievest dzīvas aitas un kazas, kā arī to gaļu un gaļas produktus.

Privātpersonu bagāžas pārbaudes, ieceļojot ES no trešajām valstīm, uz robežas veic Valsts ieņēmumu dienesta Muitas amatpersonas. Ieceļojot ES nav atļauts ievest personīgam patēriņam visa veida gaļu un gaļas produktus. Par šādu produktu nedeklarēšanu var uzlikt naudas sodu vai saukt pie kriminālatbildības, brīdināja PVD.

Latvijā saslimšana ar aitu un kazu bakām līdz šim nav reģistrēta.

Aitu un kazu bakas vēsturiski ir sastopama Āfrikas, Tuvo Austrumu un Āzijas valstīs, bet pēdējos gados slimība ir sasniegusi arī Eiropu.

Dzīvnieku inficēšanās var notikt tiešā veidā, saskaroties ar inficētiem dzīvniekiem, kam jau ir parādījušās tipiskās klīniskās pazīmes. Inficēties var arī netieši – ar inficētiem darbarīkiem, transportlīdzekļiem vai produktiem (pakaišiem, dzīvnieku barību, u.c.), kā arī ar kukaiņiem, kas ir slimības mehāniski pārnesēji.

Vīruss ir dzīvotspējīgs – vilnā divus mēnešus, novietnes telpās līdz sešiem mēnešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti