Saeima vērtēs atkārtotu iedzīvotāju iniciatīvu par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien, 19. decembrī, nodeva skatīšanai Budžeta komisijā iedzīvotāju iniciatīvu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam. Iniciatīva Saeimā iesniegta atkārtoti.

Iniciatīva pēc dažu gadu starplaika parlamentā tika iesniegta atkārtoti. Saeima 2016. gada lēma šo iniciatīvu nodot izskatīšanai Ministru kabinetam, tomēr 2017. gadā tā laika valdība neatbalstīja priekšlikumu atcelt NĪN vienīgajam īpašumam-dzīvesvietai.

Iniciatīvu parakstījuši 40 518 pilsoņi, un tajā parlaments atkārtoti aicināts noņemt pārlieku lielo nekustamā īpašuma nodokļa slogu no iedzīvotāju vienīgajiem īpašumiem - dzīvesvietām. Iesnieguma autori norādījuši, ka jautājums Latvijas sabiedrībai joprojām ir aktuāls un svarīgs un to apliecina līdz šim papildu savāktais parakstu skaits.

Iniciatīvas autori norāda, ka šobrīd iedzīvotāji par savu vienīgo īpašumu būtībā maksā divus nekustamā īpašuma nodokļus - IIN un NĪN, norādīja iniciatīvas autore. Debatēs pirms balsojuma Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava izteica bažas, ka NĪN vienīgajam īpašumam atcelšanas rezultātā iegūtu arī tie, kuriem ir dārgi īpašumi elitāros rajonos. Tāpat Dombrava uzsvēra, ka esošā NĪN iekasēšanas kārtība ir necaurredzama un grūti saprotama, tādēļ nākamajā nodokļu reformā būtu nepieciešams šos jautājumus sakārtot.

Savukārt no "KPV LV" ievēlētais Aldis Gobzems acināja NĪN atcelt, norādot, ka no Latvijas nodokļu sloga dēļ jau tāpat izbrauc daudz cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti