Vēja parku attīstīšanai plāno veidot «Latvenergo» un «Latvijas Valsts mežu» kopuzņēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts ir iecerējusi veidot jaunus stratēģiskas nozīmes vēja enerģijas parkus uz valsts īpašumā esošas zemes, uzticot šī projekta izpildi AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) dibinātajam kopuzņēmumam, informēja Ekonomikas ministrija.

Kopuzņēmuma uzdevums būs līdz 2027. gadam veidot vēja elektrostacijas. Šādi iecerēts mazināt Latvijas elektroenerģijas deficītu un atkarību no ārējiem piegādātājiem, medijiem pastāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība), norādot, ka šobrīd Latvija savam patēriņam saražo aptuveni 70% nepieciešamās elektroenerģijas.

Projektu paredzēts īstenot bez valsts atbalsta mehānismiem atbilstoši racionālam biznesa plānam, bet ne ar pārmērīgām atdeves prasībām, informēja ministrija. Vitenbergs atklāja, ka kopuzņēmuma pamatkapitālā ieguldīs tā dibinātāji, kā arī plāno aizņemties līdzekļus uz komerciāliem nosacījumiem, tostarp emitējot zaļās obligācijas.

Detalizētāku informāciju ekonomikas ministrs solīja tuvāko mēnešu laikā.

“Projekta mērķis ir gūt maksimālu labumu sabiedrībai, izmantojot sinerģiju no valstij piederošu divu stratēģisku kapitālsabiedrību aktīvu, resursu un kompetenču apvienošanas. Projekts nodrošinās būtiskas investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, kā arī sekmēs apkārtējo reģionu ekonomisko aktivitāti. Šāda izmēra projekta atrašanās Latvijā veicinās arī ilgtermiņa pieprasījumu apkalpojošajām augsto tehnoloģiju nozarēm Latvijā,” paziņojumā medijiem norādīja Vitenbergs.

Attiecīgos Ekonomikas ministrijas priekšlikumus Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja. Ministrijām uzdots pilnveidot tiesību aktus un iesniegt tos izskatīšanai valdībā līdz šā gada 1. aprīlim, lai mazinātu šķēršļus un veicinātu vēja enerģijas parku attīstību Latvijā. 

Tāpat projekta tālākai virzībai valdība uzdeva "Latvenergo" un "Latvijas Valsts mežu" kapitāldaļu turētājiem līdz 1. maijam sagatavot lēmumprojektu par atļauju "Latvenergo" un "Latvijas valsts mežu" kopuzņēmuma dibināšanai vēja parku projektu attīstībai. Tāpat Ekonomikas ministrijai līdz 1. aprīlim jāsagatavo nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi, kas veicinās vēja parku attīstību Latvijā.

KONTEKSTS:

Latvija, tāpat kā lielākā daļa Eiropas valstu, virzās uz klimatneitralitāti. Paredzēts, ka tuvāko 30 gadu laikā elektrību ražos bez siltumnīcas efektu izraisošu gāzu emisijām. Līdz ar to "Latvenergo" plāno būtiskas investīcijas atjaunojamo energoresursu projektos un sevišķi domāts par vēja izmantošanu.

"Latvenergo" stratēģiskais mērķis ir desmit gados dubultot elektroenerģijas ražošanu valstī. Kompānijas prioritāte numur viens ir attīstīt elektroenerģijas ieguvi vēja stacijās. Līdz ar to tuvākajos piecos gados, visticamāk, redzēsim daudz jaunu vēja parku visos Latvijas reģionos, bet tuvākajos desmit gados – vairākus arī jūrā.

Viens no veidiem, kā "Latvenergo" plāno kāpināt elektroenerģijas ražošanu, ir veidot arī "mini atomstacijas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti