Kultūras ziņas

"Lupa. Daile. Dzeja" – Andra Buiķa pirmatskaņojumi

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Pasniegta Eiropas Dizaina balva 2024

Rīgā apbalvoti Eiropas Dizaina balvas laureāti

Trešdien, 25. septembrī, Rīgā, mūsu Gaismas pilī, paziņoti un apbalvoti Eiropas Dizaina balvas laureāti. Konkurss aizsākās 2016. gadā Milānā, un līdz šim apbalvošanas ceremonija notikusi arī Varšavā, Eindhovenā un Berlīnē.  Šogad konkursā rekordliels dalībnieku skaits – vairāk nekā 800 pieteikumu, finālistu vidū arī igauņi.

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā cilvēki pulcējās uz "Eiropas Dizaina balvas" apbalvošanas ceremoniju. Tas ir konkurss, ko rīko, lai izceltu un godinātu izcilākos dizaina darbus, uzsverot dizaineru ieguldījumu un nozīmi intelektuālā īpašuma kā vērtības nostiprināšanā. Šogad konkursā rekordliels dalībnieku skaits. Starp vairāk nekā 800 pieteikumu dominēja idejas, kas vēsta par ilgtspējību materiālu izvēlē, kā arī pievēršanos ne tikai inovatīvam produktu izskatam, bet arī to funkcionālajai nozīmei. Pirmo reizi apbalvošanas ceremonija veidota Latvijā.

"Mums, Latvijai, tā nozīme bija diezgan liela," komentē Latvijas Republikas Patentu valdes direktors, žūrijas pārstāvis Agris Batalauskis.

"Šī pasākuma mērķis bija tiešām pievērst uzmanību un cilvēkiem likt saprast, cik nozīmīga sadaļa vispār dzīvē ir dizainam un cik svarīgs ir labs un kvalitatīvs, funkcionāls dizains un dizainera loma, kāpēc ir svarīgi arī dizainu aizsargāt.

Tā ir lieliska platforma, lai par to Latvijā runātu."

Tomēr no Latvijas konkursam pieteiktas tikai dažas idejas. "Nav tā, ka Latvijā trūkst dizaineru. Latvijā mēs varam lepoties ar ļoti daudziem  labiem dizaineriem ar labiem dizainiem," uzsver Agris Batalauskis. "Līdz ar to mēs viennozīmīgi gribam arī nākošajos gados strādāt ar mūsu dizaineriem un cerēt, ka mūsu ir vairāk un vairāk, kas tiešām pieteiksies šim apbalvojumam. Mēs vienmēr zinām, ka katrā jomā labs piemērs stimulē pārējos. Ja ir atzinība arī Eiropas līmenī, tas arī daudz motivēs jaunos dizainerus vairāk pievērst tam uzmanību."

Eiropas Dizaina balvas apbalvošanas ceremonija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Eiropas Dizaina balvas apbalvošanas ceremonija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Balvu pasniedza trīs kategorijās. Jaunuzņēmumu balvu saņēma uzņēmums "Transparent" no Zviedrijas, kas radījis mūsdienīgu interpretāciju par vinila skaņuplašu atskaņotāju, pievēršoties ilgtspējīgam dizainam.

"Transparent Turntable" (Zviedrija)
"Transparent Turntable" (Zviedrija)

Nozares balvu saņēma uzņēmums "Linet" no Čehijas par inovatīvu slimnīcas gultu.

"Veidot slimnīcas gultu, tas ir kā veidot mašīnu. Ir jādomā gan par tehniskajiem aspektiem, gultas funkcionalitāti, atceroties, ka slimnīcas māsas būs tās, kas ikdienā visvairāk strādās ar cilvēkiem šajās gultās. Tāpēc produkts bija jāveido tā, lai tas šķistu ērts pacientiem un atvieglotu arī māsu darbu," stāsta uzņēmuma "Linet" pārstāvis Vits Karvajs. "Man ir liela gandarījuma sajūta par to, ka mūsu ieguldījumu novērtē ar šo nomināciju. Turklāt šis pasākums ir lielisks veids, kā aktualizēt to, ka dizaina veidotājus un idejas ir nepieciešams sargāt, lai tās kāds nenozagtu."

Slimnīcas gulta "Essenza300 LT"
Slimnīcas gulta "Essenza300 LT"

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma slavenais vācu dizainers Dīters Ramss. Viņš ir radījis vairāk nekā 200 ierīču un gadu desmitiem veidojis patēriņa produktu izskatu un funkcionalitāti.

Šogad izveidota arī jauna nominācija "Nākamo paaudžu balva", ko piešķir jaunajiem dizaineriem līdz 29 gadu vecumam. To saņēma Kjara Minjani no Itālijas, kura lielākoties veido dizainu jahtām, izmantojot ilgtspējīgus risinājumus.

"Bija svarīgi arī kopā ar Eiropas intelektuālo īpašuma biroju vienoties, ka ir šāda kategorija, kur tiešām pievērš uzmanību dizaineriem, jaunajiem talantiem, kas mūsu skatījumā būs piemērs tiem dizaineriem, kas tikko uzsāk, redzēt, ka daudz var sasniegt un ka par to var dabūt arī atzinību," skaidro žūrijas pārstāvis Agris Batalauskis. "Ja mēs gribam sistēmu, pieeju, izpratni mainīt, mums ir jāstrādā ar jauniešiem, ar jaunajiem dizaineriem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti