Ivara Selecka filma «Turpinājums. Pieaugšana» iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla programmā

Ivara Selecka un Armanda Zača jaunākā pilnmetrāžas filma "Turpinājums. Pieaugšana" iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla (IDFA) programmas sadaļā "Signed", kurā demonstrē interesantāko mūsdienu kinematogrāfistu filmas, kuru filmogrāfijas tiek augstu vērtētas un kuru jaunākajiem darbiem tiek pievērsta īpaša uzmanība, informēja filmas pārstāvji. Festivāls Amsterdamā šogad notiks no 14. līdz 24. novembrim.

IDFA ir pasaules nozīmīgākais dokumentālo filmu festivāls, tas norisinās Nīderlandē un pulcē pasaules labākos dokumentālistus. Festivāla sadaļā "Signed" tiek iekļauti pasaulē gan atzītu kinematogrāfistu, gan jaunākās paaudzes režisoru darbi. Starp tiem godalgotais režisors Radu Jude ar filmu "Astoņas pastkartes no Utopijas" ("Eight Postcards from Utopia"), kurā redzamas reklāmas no Rumānijas pārejas uz kapitālistisku demokrātiju, un impresionistisko  filmu "Miegs Nr. 2" kurā iemūžināts Endija Vorhola kapa tiešraides ieraksts. Režisors Andrejs Ujičs atgriežas 1965. gadā filmā "TWST / Things We Said Today", piedāvājot poētisku, bet nepiespiestu skatījumu uz "The Beatles", kad viņi apbur Ņujorku, kamēr Losandželosā plosās nemieri. Kevina Makdonalda filmā "One to One: John & Yoko" ir radoši kolāžas veidā apkopoti 70. gadu sākuma kadri, atklājot Lenona un Ono ideālistisko redzējumu par labāku pasauli. 

Režisors Ivars Seleckis IDFA piedalījās arī ar filmu "Zemnieki" 2022. gadā un "Turpinājums " 2018. gadā. Pašos festivāla pirmsākumos Ivara Selecka filma "Šķērsiela" (1988) ieguva festivāla galveno balvu un arī Skatītāju balvu –, bet 2013. gadā režisors tur viesojās ar "Šķērsielas" triloģijas trešo filmu "Kapitālisms šķērsielā" (2013).

Režisors Ivars Seleckis filmu "Pieaugšana. Turpinājums" veidoja kopā ar režisoru  Armandu Začu. Filma tapusi filmu studijā "Mistrus Media", filmas operators ir Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, pētniece un izpildproducente Zane Ozoliņa, montāžas režisors Armands Začs, producenti Elīna Gediņa-Ducena un Gints Grūbe.

Filma piedzīvoja pirmizrādi režisora Ivara Selecka dzimšanas dienā, 22. septembrī, kinoteātrī "Splendid Palace" un jau piedzīvojusi atzinīgus dažādu paaudžu skatītāju vērtējumus. Latvijā filmu "Turpinājums. Pieaugšana" var redzēt jau šobrīd kinoteātros visā Latvijā.

Ivars Seleckis ir viens no leģendārās Rīgas dokumentālā kino skolas pamatlicējiem; viņa biogrāfiju mēdz salīdzināt  ar latviešu kinovēstures īso kursu, – jau 1958. gadā Ivars Seleckis sāka strādāt Rīgas kinostudijā par operatora asistentu un turpmāk kā operators vai režisors pielicis roku daudzām Latvijas kinovēsturē nozīmīgām filmām. Ivara Selecka dokumentālā filma "Šķērsiela" (1988) tika atzīta par labāko Eiropas filmu, izpelnoties Eiropas Kino akadēmijas balvu; Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" ir saņēmušas trīs Ivara Selecka pilnmetrāžas filmas (1978, 1988, 2000), pats Seleckis saņēmis divas "Lielā Kristapa" balvas kā labākais dokumentālā kino režisors (1988, 2018) un vienu balvu kā labākais dokumentālā kino operators (2007), bet 2014. gadā Ivars Seleckis kopā ar dzīvesbiedri, montāžas režisori Maiju Selecku, saņēma "Lielā Kristapa" balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Armands Začs iepriekš sadarbojies ar režisoru Ivaru Selecki, veidojot montāžas režiju filmai "Zemnieki", "Terapija", "Deniss", kopā ar Lieni Lindi veidojis arī dokumentālo filmu "Klātbūtne", bijis montāžas režisors dokumentālajai filmai "Spiegs, kurš mans tēvs" un Viestura  Kairiša spēlfilmai "Janvāris".

Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media", kas iepriekš veidojusi tādas starptautiski un Latvijā zināmas dokumentālās filmas kā "Pasaules skaņa", "Escaping Riga", "Mans tēvs baņķieris", "Turpinājums", "Spiegs, kurš mans tēvs", "Lustrum", "Homo Sovieticus", "Zemnieki", "Patrīcija".

Dokumentālās filmas tapšanu atbalstījis Nacionālais kino centrs (ERAF / REACT-EU projekts "Latvijas kino industrijas uzņēmumu izaugsme, veicinot to profesionālo veiktspēju" Nr.13.1.4.0/22/I/001).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti