Kultūras ziņas

Pasniegta Eiropas Dizaina balva 2024

Kultūras ziņas

ES dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu

Jānim Streičam dzimšanas diena

Kinorežisoram Jānim Streičam bezgalības dzimšanas diena – 88

26. septembrī bezgalības dzimšanas dienu – apaļos 88 – svin leģendārais kinorežisors Jānis Streičs. Viņš tikko ieradies Latvijā no savas pēdējo gadu mītnes zemes Lietuvas, lai Rīgas Latviešu biedrības namā tiktos ar skatītājiem savā personālizstādē, kas atklāj meistara daudzpusību un talantus – Streičs ir arī talantīgs gleznotājs, šo prasmi apguvis pašmācības ceļā, mācoties citiem meistariem, piemēram, Jāzepa Pīgožņa.

"Tas tāds bērnu dienu sapnis, jaunu dienu sapnis bija – kļūt par gleznotāju, nevis par kinorežisoru vai aktieri, bet teātris aizvilināja neceļos, bet, kad tiku vaļā no tā, laikam ar šī gadsimta sākumu, pievērsos jaunu dienu sapnim.

Viss ir pašmācības ceļā, no daudziem māksliniekiem bezgala tikai mācos un arī šobrīd mācos, neko vairāk," stāsta Streičs.

Uz vizuālās mākslas skatuves ainavu glezniecībā kā prasmīgu kadra kompozīciju tvērēju kinorežisors Jānis Streičs sevi pieteicis pēdējās pāris desmitgadēs. Viņš glezno ar eļļas krāsām un pasteļiem. Interesanti, vai ainavas top brīvā dabā vai ir konkrētu vietu nospiedumi atmiņās? Jānis Streičs atklāj; "Dabā ļoti reti… pamatā tas ir pēc atmiņas, jo, redziet, man jau teātra dekoratoru gars būtībā ir. Jo es jaunībā pelnījos, dekorācijas taisīdams studentu gados tautas teātros, un kādreiz, kad Gunāram Priedem jautāja, ko viņš domā par jauno režisoru Jāni Streiču, viņš teica: es nezinu, mums Lielvārdē ir brīnišķīgs dekorators Jānis Streičs. Ir iegājis atcerēties, arī ainavas atcerēties un arī sacerēt."

Kinorežisors, scenārists, aktieris, rakstnieks, gleznotājs, publicists un sabiedriskais darbinieks. Jānis Streičs apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, viņš ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs. Gaviļnieka sveicēju vidū sanākuši viņa draugi un līdzgaitnieki, satapti dažādos dzīves notikumos, jo īstās dzīves kino izvērties bagātīgs un raibs. Viņu vidū arī filmu varoņi – aktieri Gundars Āboliņš un Jānis Paukštelo.

"Bezgalība, tas ir – vēl un vēl, un var vēl un vēl, un būs par maz – tā ir bezgalība. Dari, dari, dari vai slinko līdz bezgalībai – ir bezgalība uz vienu vai otru. Reiz viens operators teica: zini ķieģeli? Pārsit ķieģeli uz pusēm, katru pusi var vēl uz pusi un vēl, sit un sit, un tā bezgala var. Bet bezgalība ir uz otru pusi," spriež jubilārs.

Jāņa Streiča personālizstāde Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē aplūkojama katru dienu līdz 29. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti