Dienas ziņas

Šovasar nodarbinās ap 12 000 skolēnu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga" Kuldīgā

Kāds zīmē, kāds griež, kāds līmē – stāstu talkā apkopo piedzīvojumus par «Ačgārno Kuldīgu»

Stāstu talkā "Ačgārnā Kuldīga" ne viens vien jau dalījies ar kādu savu piedzīvojumu vai novērojumu, kas citiem šķiet pavisam ačgārns. Daži no stāstiem tiek iemūžināti arī animācijas īsfilmā. Un te talkā aicināti jaunie kuldīdznieki.

Kāds zīmē, kāds griež, kāds līmē – un pamazām krājas dažādi tēli. Tos atdzīvinās animators Dzintars Krūmiņš. Tad kuldīdznieks rudais runcis pastaigā ar zivi saitītē satiks divus ceļotājus – polārlāci un ķenguru – un izrādīs viņiem Kuldīgu – ačgārno Kuldīgu. Šobrīd ar šādu nosaukumu ir arī stāstu talka. Tajā ikviens var izstāstīt kādu savu ačgārno stāstu par šo mazpilsētu. Tie nonāks audiogidā, bet daļa arī šai bērnu veidotajā animācijas filmiņā.

Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"
Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"

Režisors un projekta "Ačgārnā Kuldīga" idejas autors Jurģis Spulenieks stāsta: "Mums kultūras centrs ir lielveikalā, visi zina, ka "Kukulītī" ir bārs, visi zina, ka mēbeles jāiet pirkt uz Talsu gaļu un tamlīdzīgi. Tiklīdz tu sāc paskatīties uz pilsētu ar citu mērogu, ar citu kaut kādu skatupunktu, sāc saskatīt tas ačgārnības."

Filmiņās gluži kā kaleidoskopā satiekas dažādu paaudžu stāsti, piemēram, par lidojošo cūku no padomju laikiem vai pavisam jaunu – par Kuldīgas Pizas torni. Animācijas darbnīcas dalībniece Jasmīna Lapsiņa stāsta: "Es zīmēju polārlāča sejas detaļas, kustas mute, acis, uzacis, piemēram, tas pats aplis, tikai citas zīlītes, pārsteigts uz augšu, bēdīgs uz leju." 

Tikmēr animācijas darbnīcas dalībniece Marta Vētrāja godīgi atklāj: "Man vasarā nebija īsti ko labāka darīt, un man patīk zīmēt, mani arī interesē animācija. Es uztaisīju lidojošu cūku, daudz mājas, dažas zivis uztaisīju."

Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"
Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"

Un kad jau kādi tēli – gan filmiņā ieplānotie, gan tādi, kas radušies pēkšņi – ir nonākuši uz animatora galda, tie precīzi kadru pa kadram tiek nofotografēti, un tā pamazām veidojas kustība un stāsts. Dzintars Krūmiņš saka – šī ir tāda dauzīšanās, kur mākslinieks var būt ikviens: "Protams, bija tādi, kas saka, es neprotu zīmēt. Kvadrātu proti uzzīmēt? Jā! Lūk, taisām kafejnīcas, taisām frizētavas. Vienkārši jāatrod  katram pēc varēšanas tās lietas, un tad viņi sataisa,

vajag vienkārši ļauties. Jādomā, ko es varu izdarīt, nevis ko es nevaru."

Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"
Stāstu talka "Ačgārnā Kuldīga"

"Ačgārnā Kuldīga" ir Starptautiskā kopienu pasūtītās mākslas institūta un Latvijas Jaunā teātra institūta kopienas projekts. Šai reizē kopiena ir kuldīdznieki. Cik daudz un kādi būs stāsti, cik gara būs animācijas filmiņa un kā galu galā klāsies tās varoņiem, būs zināms vasaras izskaņā Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti