Nedēļas nogalē sāksies desmitais Liepājas Mākslas forums

Šajā nedēļas nogalē – no 27. līdz 29. septembrim – tiks atzīmēta mūsdienu mākslas festivāla "Liepājas Mākslas forums" desmitgade. Tai izvēlēta tēma "Pēctecība", kas dažādās mākslas formās aicinās apmeklētājus iziet savu apzināšanās ceļu, atbrīvoties ballītes deju ritmos, atrast mierinājumu "Rotko kapelā", pārdomāt savus ikdienas paradumus laikmetīgajā dejā un ieraudzīt, ko vizuālā māksla stāsta par pasauli, informēja organizatori.

Piektdien, 27. septembrī, pulksten 18.00 Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" tiks atklāta kuratores Ineses Rozentālas veidota vizuālās mākslas izstāde "Izaugsmes stāsti", izceļot to mākslinieku izaugsmes ceļus, kuri ieguvuši SEB Stipendiju glezniecībā. Tie ir mākslinieki: Neonilla Medvedeva, Atis Jākobsons, Zane Tuča, Elza Sīle, Laimdota Malle, Klāvs Loris, Madara Neikena, Zīle Ziemele, Sandra Strēle, Kristaps Priede, Anna Pommere, Krišjānis Elviks, Madara Kvēpa, Alise Builevica un Katrīna Biksone. Viņu darbi atspoguļo ne tikai individuālo talantu, bet arī dziļi personīgas un sabiedrībā pastāvošas sociālas, reliģiskas un filozofiskas tēmas.

Pēc izstādes atklāšanas pulksten 19.00 apmeklētāji tiks aicināti ļauties meditatīvam piedzīvojumam, kas no pilnīgas tumsas un klusuma koncertzāles Lielajā zālē pārvērtīsies krāšņā audiovizuālā pieredzē. Tā būs Krista Auznieka monoopera "Apzināšanās", kas Latvijā izskanēs vien otro reizi. Libreta teksts komponista tulkojumā, redakcijā un kopsavilkumā ir balstīts Satipatāna sūtrā (Satipatthana Sutta) tulkojumā no pāli valodas, kurā runāja Ziemeļindijā Budas dzīves laikā. Monodrāma paver skatu uz viena cilvēka ceļu iekšup, skanot Evijas Vēberes dziedājumiem senajā budistu valodā un trio "Art-i-Shock" instrumentspēlei, ko apvīs Katrīnas Neiburgas videoprojekcijas.

Vakara kulminācijā pulksten 21.00 koncertzāles 6. stāva zālē "Civita Nova 6" notiks ikgadējā festivāla atklāšanas ballīte, kuru šogad veido daudzpusīgās mākslinieces Evija Vēbere un Elīna Silova.

Ballītē "Pulss" mākslinieces spēlēs improvizētu mūziku, tverot konkrētā mirkļa atmosfēru un apmeklētāju noskaņojumu.

Evija uz modulārajiem sintezatoriem radīs deju ritmus un Elīna tos papildinās ar dziedājumiem, skanot kā tuksneša vējam, nārai, korālim – jebkam, ko iztēle spēj radīt. Ieeja pasākumā no 18 gadu vecuma, kopā ar pieaugušu pavadoni – no 12 gadu vecuma.

Sestdien, 28. septembrī, no pulksten 11.00 līdz 13.00 Liepājas Pētertirgus centrālais paviljons kļūs par laikmetīgās dejas skatuvi. Norvēģu un japāņu horeogrāfi Haine Avdāls un Jukiko Šinozaki kopā ar Latvijas mākslinieku apvienību "IevaKrish", Kristīni Brīniņu un citiem pašmāju dejotājiem šai vietai pielāgos laikmetīgās dejas izrādi "Aizņemtā ainava". Dejotāji aicinās ikvienu kļūt par daļu no šīs izrādes ainavas un vienlaikus pieredzēt to.

Caur absurdām un teatrālām darbībām un domātvedinošiem jautājumiem izrāde skatītājam liks izvērtēt savu rutīnas uzvedību un pārliecības par Liepājas Pētertirgu.

Izrāde šajā pašā laikaposmā būs skatāma arī festivāla trešajā dienā, 29. septembrī.

Savukārt pulksten 18.00 koncertzāles Lielajā zālē Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā un pašmāju instrumentālistu plejāde aicinās piedzīvot festivāla centrālo notikumu – amerikāņu komponista Mortona Feldmena meistardarbu "Rotko kapela", kas Liepājā izskanēs pirmo reizi. Tāpat kā Marka Rotko kapela Hjūstonā, šis skaņdarbs dod spēku, mierina un kalpo kā pārdomu vieta. Meditatīvo programmu papildinās vēl citi sajūtu kutinoši vokālās mūzikas un instrumentālie skaņdarbi, kurus radījuši komponisti Karolīna Šo, Džons Keidžs, Stīvs Reihs un Tosjio Hosokava.

Svētdien, 29. septembrī, pulksten 11.00 un 14.00 bērni no 3 līdz 6 gadu vecumam un vecāki gaidīti Cēsu Mazā teātra sajūtu izrādē "Gadalaiki" zālē "Civita Nova 6". Skatītājiem būs iespēja līdzdarboties izrādes laikā kopā ar aktrisēm Rūtu Dišleri un Ilzi Bloku, lai caur spēli, mūziku un kustību izdzīvotu mainīgos gadalaikus – atrast jaunu draudzību, radīt katram gadalaikam atbilstošu atmosfēru, emociju, ieraudzīt jaunu pasauli caur rotaļāšanās prieku.

Festivāla noslēgumā pulksten 17.00 koncertzāles Kamerzālē klausītājiem būs iespēja pieredzēt koncertiestudējumu, kas tapis īpaši šim notikumam.

Pianisti Roberts Flaics, Rihards Plešanovs un dzejniece Madara Gruntmane radījuši "Rekviēmu pēcnāves dzīvei" – poētiski muzikālu ceļojumu htoniskajā valstībā.

To veidos atbilstoši tematikai izvēlēti klaviermūzikas skaņdarbi un dzejas rindas no Madaras Gruntmanes krājuma "Aizmīlestība". Autoru konstruētajā pēcnāves dzīves telpā ikkatram ir iespēja paskatīties acīs bailēm, neziņai un piedzīvot dzīves vērtību pārvērtēšanu.

Mūsdienu mākslas festivālu "Liepājas Mākslas forums" organizē SIA "Lielais dzintars", atbalsta Liepājas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti