Dienas ziņas

Palielinās brīvprātīgo ugunsdzēsēju skaits Dienvidkurzemē

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Lielbritānijā citām diasporām vairāk skoliņu nekā latviešiem

ES dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu

Kopš 2001. gada 26. septembra Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu diena – tā ir diena, kad īpaša uzmanība pievērsta valodu daudzveidībai un apguvei.

Šogad atzīmējam dubultus svētkus, jo svinam ne vien valodu un kultūru daudzveidību, bet atzīmējam arī 20 gadus, kopš Latvija pievienojusies Eiropas Savienībai (ES) un latviešu valoda kļuvusi par vienu no ES oficiālajām valodām. Pasākuma galvenais mērķis ir atbalstīt un saglabāt Eiropas valodu un kultūras daudzveidību, mudināt eiropiešus paplašināt dzīves gaitā apgūto svešvalodu klāstu, lai stiprinātu starpkultūru izpratni.

Helsinkos, Somijā, Eiropas Valodu dienā atvēršanas svētkus svin latviešu dzejnieču darbu antoloģija "Četras sievietes uz virves".

Grāmatas atvēršanas pasākums Somijā izdotajai dzejas antoloģijai ir viens no trim latviešu valodai veltītajiem pasākumiem Helsinkos. Dzejas izlasei "Četras sievietes uz virves" somu valodā izvēlēti desmit latviešu dzejnieču darbi, kas tapuši 100 gadu laikā. Autoru vidū ir arī tādas leģendas kā Austra Skujiņa, Veronika Strēlerte un Vizma Belševica.

Grāmatas atvēršanā viesojās antoloģijā pārstāvētās dzejnieces Inga Pizāne un Jana Egle, klāt arī atdzejotāja Mirja Hovila, kuras vadītā izdevniecība "Paperiporo" jeb "Papīra ziemeļbriedis" publicē latviešu literatūru somu valodā.

"Manuprāt, ideja par valodu dienu ir ļoti laba. Protams, katram ideja par dzimto valodu iet pie sirds, bet arī ļoti interesanti un noderīgi zināt citas valodas un redzēt, ka tās var būt skaistas," atzīmē Mirja Hovila.

"Tā nav pašsaprotama bagātība, mūsu daudzās valodas ir jāsargā un jārūpējas par mums pašiem, runātājiem, rakstītājiem un zinātājiem," uzsver dzejniece Inga Pizāne.

Eiropas Valodu dienu svinēs arī Latvijā. Sestdien, 28. septembrī, visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Eiropas Valodu festivāls. Šādā mērogā Eiropas Valodu dienu pie mums atzīmēs pirmo reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti