Ukrainas bēgļu atbalsta centrā izveidota radošā istaba bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 6 mēnešiem.

Ticot, ka mākslas terapijai ir dziedinošs spēks, organizācija "Caritas Latvija" ar Rīgas domes atbalstu Ukrainas bēgļu atbalsta centrā izveidojusi radošo istabu ukraiņu bērniem. Brīvprātīgo mākslinieku vadībā bērni tur var zīmēt, gleznot un citādi radoši izpausties. Plānots, ka maijā bērnu veikums būs apskatāms arī izstādē. Aicina sabiedrību ziedot bērniem nepieciešamos mākslas materiālus – krāsas, otas, papīrus un citus piederumus.

Ukrainas bēgļu atbalsta centrā izveidota radošā istaba bērniem
00:00 / 05:39
Lejuplādēt

Bērnistabai raksturīga kņada valda telpā, kur darbojas ukraiņu bērni, kamēr viņu vecāki Rīgas atbalsta centrā kārto reģistrāciju un citas ar uzturēšanos Latvijā saistītas lietas. Pēc organizācijas "Caritas Latvija" iniciatīvas bērnistaba izveidota kā radošais centrs, kurā bērni var zīmēt, gleznot, veidot un dažādi citādi radoši izpausties. Viņiem talkā nāk brīvprātīgie mākslinieki.

Plānots, ka maijā bērnu darbi tiks apkopoti izstādē, būs arī balvas un iepriecinājuma dāvanas.

"Mēs redzējām, cik bērni ir saspringti pēc tālā brauciena, nemaz jau nerunājot par to, ko viņi Ukrainā ir pārdzīvojuši, zaudējot savas mājas un piedzīvojot kara šausmas.

Bet, kad viņi ienāk šajā radošajā telpā, bērnība viņos atkal atgriežas.

Viņi darbojas ar lielu entuziasmu. Un mums patiešām ir brīnišķīgi brīvprātīgie mākslinieki, kas ar atvērtu sirdi strādā ar šiem bērniem," pastāstīja projekta kuratore Gabriela Kabjēre.

Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā
Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā

Bērnistabā Latvijas Radio sastapa vienu no brīvprātīgajām māksliniecēm, kas darbojas ar bērniem: "Mani sauc Agnese. Es esmu atbraukusi no Ukrainas, no Kijivas. Mans stāsts ir ļoti spilgts, skumjš un priecīgs reizē. Līdz asarām aizkustinošs. Es esmu māksliniece, bet karš manu dzīvi ir ļoti stipri izmainījis."

Agnese ar saviem diviem bērniem Rīgā ieradās aptuveni nedēļu pēc kara sākuma. Viņa ir bezgala pateicīga Latvijas cilvēkiem, kuri viņas ģimenei dod pajumti, palīdz ar ēdienu, apģērbu un visu skolai nepieciešamo:

"Paldies Rīgai, Latvijai. Tagad mani bērni jau gandrīz nedēļu mācās skolā, mēs jau bijām Jūrmalā, barojām kaijas, viņiem vairs nav bail iziet uz ielas, viņi jau atkal smaida. Mēs katru rītu ar bērniem lūdzam Dievu par mieru, par visiem tiem, kas mums ir palīdzējuši, par valstīm, par cilvēkiem. Un es ticu, ka bērnu lūgšanas, kas pirmās nokļūst pie Dieva, Ukrainas debesis atkal spēs pārvērst par miera debesīm," sacīja Agnese.

Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā
Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā

Kā brīvprātīgajai strādājot ar ukraiņu bērniem radošajā centrā, Agnesei jau uzkrājušies savi vērojumi: "Bērni pamatā izvēlas tumšas, smagas krāsas un ar tām cenšas izteikt visu, ko ir izsāpējušas viņu mazās sirsniņas. Un tad es palīdzu uzmanīgi norādīt, ka ir vēl citas krāsas, ka līdzās tumšajam var uzzīmēt arī, piemēram, varavīksni. Es ierosinu – paņemsim arī košās krāsas, dzīves krāsas! Un tad viņi zīmē ziedus, kaķīšus, kas smaida, košus svētkus. Arī salauztas sirdis, kas atkal savienojas, mammu un tēti atkal kopā, jo tagad daudzas ģimenes ir izšķirtas."

Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā
Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā

Agnese tic mākslas terapijas spēkam. Un, kā viņa atzīst, darbs ar bērniem ir abpusējs spēka un cerības avots. "Es pat dziedāju ukraiņu dziesmiņu meitenītei, kurai trīcēja rokas, viņa nevarēja uzzīmēt sauli. Kad viņa sāka zīmēt starus… viņas roka tik ļoti drebēja, ka es paņēmu to savējā un mēs kopā uzzīmējām sauli. Un es teicu – visi ļaunie, tumšie mākoņi atkāpsies un būs atkal miera debesis, būs miera saule un viss obligāti atkal būs labi! Bet viņas rociņa turpināja trīcēt, un tad es sapratu, ka ir jāizdara vēl kaut kas. Es apskāvu viņu un nodziedāju viņai dziesmiņu, pēc kuras viņa pasmaidīja… Jā, tik svarīgi tagad kļūst visi talanti, ko Dievs mums ir devis, jo tie dziedina dvēseli. Mēs viens otram te esam skolotāji.

Ne tikai es mācu bērnus, bet bērni māca arī mani. Tas mums abpusēji dod spēku un cerību, jo, kā dziesmā ir teikts, mēs esam cilvēki nevis tad, kad mēs elpojam, bet tad, kad mēs mīlam," pastāstīja Agnese.

Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā
Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā

Plānots, ka visu bērnu darbi, kas top un taps radošajā centrā, maijā būs apskatāmi plašā izstādē. Būs arī apbalvošana un citi iepriecinājumi bērniem.

Tā kā bērnu ir ļoti daudz, akcijas rīkotāji lūdz atbalstīt šo iniciatīvu un ziedot bērniem nepieciešamos mākslas materiālus – zīmuļus, krītiņus, akvareļkrāsas, otas, papīru, audeklus un citus piederumus.

Labdarības akcijas atbalstītājus vajadzīgos materiālus lūdz nest uz:

  • Sāpju Dievmātes baznīcu Rīgā, Pils ielā 5, darba dienās no pulksten 17.00 līdz 19.00.
  • Biedrību "Caritas Latvija", Klostera ielā 5, darba dienās no pulksten 11.00 līdz 17.00.
  • "Common Ground" centru Andrejostas ielā 27, katru dienu no pulksten 10.00 līdz 18.00.

Sarūpētie materiāli tiks nogādāti uz bērnu radošajiem centriem – Ukraiņu bēgļu atbalsta centru Kaļķu ielā 1, Rīgā, "Svētās Ģimenes Māju" un "Common Ground" centru Andrejsalā.

Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā
Radošā istaba bērniem Ukrainas bēgļu atbalsta centrā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti