Latvijas Nacionālajā bibliotēkā iespēja aplūkot Imanuela Kanta grāmatu pirmizdevumus

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā savām acīm var aplūkot  grāmatas – liecinieces domāšanas revolūcijai apgaismības Eiropā, informēja bibliotēkas pārstāvji. Visu nedēļu no 23. līdz 28. septembrim norisinās Imanuela Kanta jubilejai veltīts starptautisks forums, kura laikā būs aplūkojama izstāde-krājuma izlase Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) divos stāvos (otrajā un piektajā). Dalība forumā ir bez maksas, bet nepieciešams reģistrēties šeit. Izstāžu apmeklējumam reģistrācija nav nepieciešama.

LNB krājumā glabājas retas vērtības – Kanta darbu pirmizdevumi, kas nāca klajā Rīgā, Jelgavā un Liepājā. Un arī Kanta lekciju pieraksti, ko veikuši 18. gadsimta studenti.

LNB pētniecības vadītājs Dr. philol. Pauls Daija pastāstīja: "Mēs gribējām vienkopus šos materiālus parādīt bibliotēkas lasītājiem un viesiem, lai sniegtu iespēju doties ceļojumā laikā un iejusties apgaismības laikmeta grāmatu pasaulē. Šīm grāmatām piemīt valdzinājums un klātbūtnes sajūta – tā ir ne tikai iespēja piedzīvot veco grāmatu burvību, bet arī ielūkoties tajās, tostarp ierakstos un pasvītrojumos grāmatās, kas ļauj atklāt Kanta darbu pirmo lasītāju reakciju uz viņa filozofiju. Bet pats galvenais ir intelektuālais piedzīvojums, kas ir priekšā ikvienam, kam būs iespēja pašam savām acīm ieraudzīt tās grāmatas, kuras veidoja domāšanas revolūciju apgaismības Eiropā."

Būs iespējams apskatīt arī mūsdienu pētījumus par Kantu angļu, vācu u.c. valodās, kas noderēs kā ceļvedis viņa darbu lasīšanā. LNB Jesajas Berlina Humanitāro un sociālo zinātņu lasītava regulāri papildina savu krājumu, un vitrīnās ieraudzīsim arī visjaunākos pētījumus, kas lasāmi tepat, lasītavā.

Izstādes-krājuma izlases ietvaros ekskursijas vadīs to veidotāji Līva Vē un Pauls Daija, un tā būs apskatāma līdz 2025. gada 11. janvārim. Ieeja bez maksas.

Izstāde ir daļa no programmas "Latviešu grāmatai 500". Pētniecība tiek īstenota projektā "Grāmata un sabiedrība Latvijā: Eiropas dimensija un kultūras pārmaiņas" (LZP-2023/1-0263).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti