Kultūras ziņas

Māksla bērnu grāmatu ilustrācijās – izstādē Nacionālajā bibliotēkā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Atklātas Mākslas akadēmijas "Diplomandu dienas 2024"

Mākslas akadēmijā atklātas «Diplomandu dienas 2024»

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) atklāta sestā akadēmijas absolventu darbu izstāde "Diplomandu dienas 2024". Vairāk nekā 180 studentu darbi izvietoti sešās Rīgas vietās, lai iepazīstinātu galvaspilsētas iedzīvotājus un viesus ar jauno mākslinieku darbiem un iezīmētu aktuālās tendences mākslā. 

Vērienīgajā Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu izstādē, kas izvietota sešās Rīgas vietās, apkopoti visdažādākajās tehnikās veidoti darbi – keramika, tekstils, stikla māksla, vizuālā māksla, scenogrāfijas, skulptūras. Dažādu nodaļu studentu darbi apvienoti grupās, veidojot savstarpējo simbiozi. Tēmu loks plašs – personīgās pieredzes stāsti, atsauces uz kultūras mantojumu, tradīcijām, izceltas ģimenes saknes, ekoloģiskās problēmas.

"Jauni mākslinieki – viņi diezgan nepieradināti skatās uz pasauli, un akadēmija arī ir tāda vide, kurā viņiem ļauj brīvi, nepiespiesti eksperimentēt, strādāt, kopt savas prasmes un reflektēt par apkārt notiekošo. Viņi komentē gan pasaulē globālas tēmas, kā ekoloģija, pārapdzīvotība, daudz [runā] arī ir par šodienas sajūtām mūsdienu sabiedrībā, mūsdienu cilvēka emocionālo stāvokli," norāda Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmas Kuratoru studiju specialitātes studente Elīna Drāke.

"Redzot visu kopumā, ir grūti nospraust šīs robežas, kur ir bakalaura darba diplomandi un kur ir maģistra darbu diplomandi, jo visi ir līdzvērtīgi talantīgi, radoši, ekspresīvi," komentē LMA Kuratoru studiju katedras vadītāja Antra Priede.

Izstāde vasaras svelmē nodrošina vietu, kur izjust ziemas vēsmas  – ar sniegputeni, mežu. Absolūto klusumu pārtrauc augstsprieguma līniju dūkšanu. Kukurūzas ciete te kļuvusi par puteni.  

"Ar šo es gribēju uztaisīt savu autora komentāru par to, ko mēs atstājam vidē," savu darbu skaidro LMA maģistra programmas vides mākslas students Jānis Auniņš-Kirmuška. "Ar tādu domu, ka mēs varam pieredzēt šo situāciju, aizdomāties – kā mēs kā cilvēki papildinām vidi. Labā vai sliktā veidā, tas jau ir katra paša spriedums. Galu galā arī ļaut pieredzēt tādu ziemas sajūtu vasarā. Galvenā ideja – būtībā uztaisīt īstas sajūtas ar maksimāli mākslīgiem efektiem. Ar tādu domu, ka mēs kļūstam arvien tuvāki nedabiskai videi nekā dabiskai videi. Mēs ejam tādā pārejas procesā."

Mākslinieki izstādē pievēršas arī Rīgas graustiem. Ēkas ir veidotas no šokolādes. Tās kādā brīdī kusīs, tāpat kā pamazām sagrūst pamestās ēkas Rīgā. Savukārt citā vietā var iepazīt emociju attēlojumu stikla mākslā.

"Savu mākslas darbu veidoju no 12 stikla lodēm, kurās katrā ievietoju savu konkrētu emociju. Un tās visas veido kopā manu emociju labirintu," stāsta LMA bakalaura programmas stikla mākslas studente Inta Priede. "Tieši emocijas, nevis vārdi, kas izsaka cilvēka patieso būtību. Tajā mēs varam redzēt tieši to, ko cilvēks domā."

Izstāžu veidošana pilnībā uzticēta akadēmijas studentiem, lai mācību procesā dotu iespēju māksliniekiem un kuratoriem būt ciešā saiknē un gūtu praktisko pieredzi izstādes veidošanas procesam.

LMA maģistra programmas kuratoru studiju specialitātes studente Ilze Celmiņa atzīst: "Tas ir bijis liels izaicinājums, jo mēs katra nākam ar savu kuratoriālo pieredzi. Mēs esam maģistrantūras pirmā kursa studentes, vēl pat ne otrā. Mums uzticēts tiešam tāds liels izaicinājums, jo kopā bija jāsavieno 15 dažādu nodaļu studenti, kas ir katrs sava mākslas forma, ar katram savu specifisko vajadzību un zināšanām."

"Varbūt mēs pat nenojautām, iedodot šo uzdevumu studentiem, cik tas būs apjomīgi un sarežģīti," spriež Kuratoru studiju katedras vadītāja. "Bet, kā viņas pašas ir atzinušas – tas ir bijis ļoti vērtīgi un neatsverama pieredze, ko varbūt savādāk nebūtu iespējams iegūt."

Izstādes kuratores norāda, ka nepieciešams atvēlēt laiku, lai aplūkotu plašo darbu izstādi un iepazītu autoru idejas. Uz Diplomandu dienām īpaši tiek aicināti potenciālie mākslas akadēmijas studenti, kuri vēl nav izdarījuši izvēli par studiju jomu. To būs iespēja izdarīt līdz 14. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti