Ielu mākslas festivālā «Street Art Slam» noplukušam Torņakalna stūrim piešķir māju sajūtu

Sestdien Torņakalnā, Vienības gatvē 24, norisinājās ielu mākslas festivāls "Street Art Slam", kas notika visas dienas garumā. To laikā astoņi mākslinieki apgleznoja vecu mūra sētu pie kādreizējās Rīgas eļļas spiestuves, tādējādi sākot atdzīvināt novārtā pamestu teritoriju, kur drīzumā taps jauns daudzdzīvokļu māju ciemats "Hartmaņa kvartāls". Apgleznotā sēta būs skatāma vairākus gadus – līdz laikam, kad noslēgsies projekta būvniecība. 

Astoņi mākslinieki, kas apgleznoja veco mūra sētu, izraudzīti konkursa kārtībā, un darbus viņi radīja par tēmu "Māju sajūta". Var nolasīt, ka lielākajai daļai mākslinieku māju sajūta saistās ar siltu un omulīgu noskaņu un daudzos darbos dominēja kaķa tēls, arī Martas Toodes-Pusaudzes gleznojumā.

"Man par iedvesmu kalpoja mans kaķis Pēteris. Lūk, tas ir viņš! Pēc tam es it kā neapzināti, bet uzzīmēju pati sevi. Mēģināju atspoguļot sajūtu, kad tu ielien gultā, tev nav nekas jādara, tu paņem kafiju vai tēju, un tad vienmēr atnāk kaķis, murrā, un tā ir tā īstā māju sajūta," stāstīja Toode-Pusaudze.

Zaharam Purvišķim savukārt jau ir gana liela pieredze, strādājot āra vidē, no viņa darba var nolasīt, ka mājīgums viņam saistās ar atpūtu, relaksāciju un komfortu: "Ļoti vienkārši. Te man ir māja, mājā ir dīvāns, kurā iegulties un atvērt savu grāmatiņu. Tādā brīdī var sajust to patieso sajūtu, ko dzīvesvieta tev dod, ka tā ir tava telpa, ka tu esi relaksējies, ka tu izbaudi šo momentu."

Šī ir jau otrā reize, kad jauno projektu attīstītājs "Bonava Latvija" sadarbojas ar mākslas centru "Totaldobže", rīkojot ielu mākslas festivālu un tādējādi iezīmējot kādas novārtā atstātas teritorijas atdzimšanas sākumu.

Apgleznotā sēta Torņkalnā vēsta, ka drīzumā Vienības gatvē 24, degradētās rūpnīcas teritorijā taps jauns daudzdzīvokļu māju ciemats "Hartmaņa kvartāls", stāstīja projekta pārstāvji Elīna Valaine, Evija Slavinska un Reinis Gaigalis.

"Siena ir simbols tam, ka te sākas kaut kāda rosība. Degradētā teritorija kļūs pieejama un kļūs par jauniem mājokļiem rīdziniekiem. Savukārt jaunajiem māksliniekiem tā ir iespēja savus darbus uz ilgāku laiku parādīt šeit, bet cilvēkiem, kas iet garām, skatīties uz kaut ko skaistu. Rīga vispār ir pelnījusi vairāk mākslas," sacīja projekta pārstāvji.

Gleznojumu tapšanu vēroja arī apkaimes iedzīvotāji, viņu vidū arī Marta un Andis ar meitu Izoldi, kurus šis jaunums ļoti iepriecina. Marta pauda: "Mēs kā aktīvāki apkaimes iedzīvotāji jau labu laiku lūkojāmies, kur kaut kas tāds būtu attīstāms. Tāpēc brīnišķīgi, ka tagad šāda ielu māksla arī pie mums ir, šajā pusē Daugavai. Mēs ļoti priecājamies."

Sestdien tapusī urbānā galerija būs apskatāma vairākus gadus, līdz laikam, kad noslēgsies projekta "Hartmaņa kvartāla" būvniecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti