Labrīt

SEPLP pārstāve: Kritika pret sabiedriskajiem medijiem nav tīši organizēta kampaņa

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Daugavpilī atklās glezniecības simpozija “Mark Rothko 2024” noslēguma izstādi

Rotko muzejā atklās starptautiskā glezniecības simpozija «Mark Rothko 2024» noslēguma izstādi

Piektdien, 27. septembrī, pulksten 16.00 Rotko muzejā Daugavpilī notiks starptautiskā glezniecības simpozija "Mark Rothko 2024" noslēguma izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem. Starptautiskais glezniecības simpozijs "Mark Rothko" ir sasniedzis 20 gadu jubileju, un visus šos gadus to rīko, atzīmējot Marka Rotko dzimšanas dienu un pieminot pasaulslaveno mākslinieku viņa dzimtajā pilsētā.

Šogad simpozijā un izstādē piedalās deviņi mākslinieki no ASV, Polijas, Vācijas, Indijas, Maķedonijas, Lietuvas un Latvijas. Katrs ir bagātinājis simpoziju ar savu devumu un raksturīgajā unikālajā rokrakstā jaunradot mākslas darbus par sev aktuālo un simpozijā piedzīvoto. Izstādē skatāmie darbi turpmāk papildinās Rotko muzeja krājuma glezniecības kolekciju kā paliekoša liecība par sekmīgu simpozija norisi un Marka Rotko pārlaicīgo ietekmi.

Šī gada starptautiskā glezniecības simpozija "Mark Rothko 2024" izstādes kuratores Tatjanas Černovas pavadībā dodamies uz simpozija darbu tapšanas vietu – mākslinieku darbnīcām; telpa katram sava, pirmajā darbnīcā žūst lietuviešu mākslinieces lielformāta darbi.

Izstādes kuratore Tatjana Černova.
Izstādes kuratore Tatjana Černova.

"Tie ir Lietuvas mākslinieces Kristinas Mažeikaites divi lielformāta darbi, un kopumā mums šajā simpozijā ir deviņi mākslinieki no septiņām dažādām valstīm – ASV, Polijas, Vācijas, Indijas, Maķedonijas, Lietuvas un Latvijas," stāsta Tatjana Černova. "Visus ir uzrunājis Marka Rotko vārds, jo tas ir tas, kas pievelk māksliniekus no dažādām pasaules valstīm, un viņi grib iepazīt tādu valsti kā Latvija, par kuru daži pat nekad nav dzirdējuši. Katrs izpaužas sev raksturīgajā manierē, atrod iedvesmu sev visapkārt – Daugavpilī, cietoksnī, Rotko muzejā, Rotko daiļradē, un rada savus darbus."

Džeja Elisona Moskarjello (Jaye Alison Moscariello) no ASV.
Džeja Elisona Moskarjello (Jaye Alison Moscariello) no ASV.

Tālu ceļu uz šo plenēru Daugavpilī mērojusi māksliniece Džeja Elisona Moskarjello (Jaye Alison Moscariello) no ASV. Saviļņota līdz asarām, viņa stāsta par savām izjūtām būt Daugavpilī šajā Markam Rotko veltītājā simpozijā: "Mani darbi ir par civilizāciju, kur turpinās kari, un šķiet, ka mēs nemācamies no vēstures. Mēs turpinām konfliktēt un karot. Šeit, Daugavpilī, es vēlējos saskarties ar savas ģimenes saknēm. Mani priekšteči nāk no šejienes. Zināt, es vienmēr gribēju uz šejieni atbraukt, atbraukt uz "mājām". Tas nav izskaidrojams, cik daudz vērtīgas pieredzes esmu šeit guvusi, un Tatjana ir bijusi lieliska simpozija vadītāja, visi ir tik laipni cits pret citu. Un vispār būt šeit, redzēt Rotko darbus, uzzināt viņa vēsturi, tas ir vienkārši fantastiski. Īpaši zinādama, ka viņš vienmēr ir gribējis atgriezties. Un es, dzīvodama ASV, vienmēr gribēju nokļūt tur, kur jūtu piederību, un Daugavpilī es jūtos tiešām piesaistīta šai vietai. Šeit ir ļoti skaisti, man patīk pastaigāties pa cietoksni, doties pie ezera, būt dabā. Skatoties uz šīm celtnēm, tās rezonē ar mani. Es mīlu šo vietu, man patīk tās arhitektūra un iespēja šeit būt. Mēs ar māksliniekiem kopā dodamies uz glezniecības studijām, vakaros apsēžamies un runājam šajā fantastiskajā vidē."

Džejas Elisonas Moskarjello darbs.
Džejas Elisonas Moskarjello darbs.

Šajā vidē arī rodas darbi, kas jau šodien tiks izlikti Rotko muzeja apmeklētāju apskatei izstādē ar nosaukumu "Mark Rothko 2024".

Blakus darbnīcā strādā Pradžvals Čoudhuri (Prajjwal Choudhury), mākslinieks no Indijas. Tatjana Černova: "Viņa darbi ir par ekoloģiju, vienā no darbiem, kurā mēs redzam viesuļvētru, runa ir par mežu degšanu, par cilvēku neuzmanīgo rīcību, par to, kā tiek traumēta daba. Tā ir centrālā tēma, par kuru runā mākslinieks savos darbos, tas ir cilvēks un cilvēka ietekme uz visu apkārtējo, kāda tā ir."

Arī Latvijas rokraksts šajā Rotko veltītajā izstādē būs saskatāms – Daugavpils mākslinieces Žannas Vērdiņas izpausmē. Tatjana Černova apraksta: "Tie ir gleznojumi, un pie gleznojumiem ir klāt pieliktas naglas, tāpēc šiem darbiem ir zināms zemteksts. Viņas darbos vienmēr ir dziļa doma un filozofija."

Žannas Vērdiņas darbi.
Žannas Vērdiņas darbi.

Ļaut atklāties cilvēka dvēselei un nebaidīties atšķirties no citiem, tā ir doma, ko caur saviem darbiem vēlas pateikt šī Daugavpils māksliniece.

"Es jau izdomāju nosaukumu – "Izvēle", un mans vēstījums ir par to, ka katram ir savs ceļš, lai atšķirtos no visas sabiedrības, – lai ietu pa savu ceļu un darītu, kā vēlies, vai palikt kā pelēka masa, kā daļa no sabiedrības, kas neatšķiras ne ar ko. Labāk un izdevīgāk dzīvot, kā to pieprasa sabiedrība, un domāt kā visi... Bet sarežģīti arī atšķirties no visiem un visi grib tevi pakļaut savām domām un uzvedībai," saka Žanna Vērdiņa. "Tāpēc mans vēstījums ir par to, ka nevajag domāt kā visi, vajag atšķirties, vajag tiekties pie savas dvēseles un iet uz priekšu."

Žanna Vērdiņa (Latvija).
Žanna Vērdiņa (Latvija).

Septiņas valstis, deviņi mākslinieki 27. septembrī ar saviem darbiem atklāsies izstādē Rotko muzejā. Izstāde būs koša, saka tās kuratore Tatjana Černova: "Tā būs emocijām un pieredzes pārpilna. Mēs sākumā domājām par kādām košākām sienām ekspozīcijām, bet, tikko mākslinieki sāka strādāt, mēs atmetām šo ideju, sapratām, ka mums vajadzīgs vienkārši tumši pelēks fons. Jo darbi ir ļoti uzrunājoši, krāsaini koši, mākslinieki nāk no dažādam valstīm, kur arī daba nav tik pelēcīga kā pie mums Baltijā. Daži ir pieraduši pie košākas atmosfēras un redz pasauli pavisam citādās krāsās, un to mēs redzēsim šajā izstādē – emocijas un pieredzes, ko katrs mākslinieks ir atnesis uz šo simpoziju."

Starptautiskā glezniecības simpozija "Mark Rothko 2024" izstāde Rotko muzejā būs skatāma līdz 17. novembrim. Turpmāk šie darbi papildinās Rotko muzeja krājuma glezniecības kolekciju.

Simpozijā "Mark Rothko 2024" piedalās Džeja Elisona Moskarjello (Jaye Alison Moscariello, ASV), Tomašs Kopčevičs (Tomasz Kopcewicz, Polija), Joanna Mankeviča (Joanna Mankiewicz, Polija), Jākovs Blumas (Jaakov Blumas, Vācija), Pradžvals Čoudhuri (Prajjwal Choudhury, Indija), Irena Paskali (Maķedonija/Vācija), Kristina Mažeikaite (Lietuva), Vitalija Petraitīte (Vitalija Petraitytė, Lietuva) un Žanna Vērdiņa (Latvija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti