Miris «svešo» radītājs Gigers

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 4 mēnešiem.

Šveicē 74 gadu vecumā miris gleznotājs, tēlnieks un dizaineris Hanss Rūdolfs Gigers, kurš pasaules slavu iemantoja pēc 1979.gada amerikāņu zinātniskās fantastikas šausmu filmas „Svešais”, kurai Gigers radīja „svešo” monstru tēlus.

Mākslinieks tika ievietots slimnīcā Cīrihē 12.maijā ar traumās, ko guva, krītot pa kāpnēm savās mājās. Tiek ziņots, ka šīs traumas kļuvušas māksliniekam liktenīgas.

Gigeram jau kopš bērnības bijis tuvs sirreālisms, un, lai gan viņš studēja arhitektūru un industriālo dizainu, nedaudz pastrādājis savā profesijā, saprata, ka māksla ir sirdij tuvāka.

20.gadsimta 60. un 70.gados Gigers radīja albumu noformējumus vairākiem mūziķiem, piemēram, „Emerson, Lake and Palmer” ierakstam „Brain Salad Surgery” un „Celtic Frost” albumam „To Mega Therion”. Tāpat Gigers ir grupas „Korn” solista Džonatana Deivisa īpašā mikrofona statīva dizaina autors.

Tomēr pasaules slavu un kulta mākslinieka statusu Gigeram sagādāja Ridlija Skota filma „Svešais” un tās turpinājumi.

Mākslinieks nodarbojies arī ar mēbeļu un priekšmetu dizainu savā grūti atdarināmajā nekro-gotiskajā stilā. Ievērības vērti ir arī tā sauktie Gigera dizaina bāri, kuros izmantota filmas „Svešais” estētika.

2013.gadā Gigers uzņemts Zinātniskās fantastikas un fantāzijas žanra mākslinieku slavas zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti