Mūžībā aizgājis mākslinieks Georgs Smelters

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 6 mēnešiem.

Otrdien aizsaulē aizgājis mākslinieks Georgs Smelters, vēsta Latvijas Mākslinieku savienība.

/Papildināts ar V.Villeruša teikto/

Atvadīšanās no mākslinieka notiks piektdien, plkst. 15 Rīgas 1.Meža kapu kapličā.

Smelters ir dzimis 1942.gada 23.aprīlī. Viņš 1961.gadā ir beidzis J.Rozentāla mākslas vidusskolu. Savukārt 1970.gadā Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu. Vēlāk viņš pats, būdams Latvijas Mākslas akadēmijas Zīmēšanas katedras profesors, skolojis topošos māksliniekus. „Zīmējums ir mākslinieka ceļvedis, mākslinieka grēksūdze. Zīmēšana ir pilnīga koncentrēšanās, tā ir nežēlīga paškritika,” tā sacījis Smelters.

Pirmie Smeltera darbi, kas parādījās publiski, bija spožas grafikas lapas, pārsvarā litogrāfijas un serigrāfijas tehnikās. Viņa darbus arī vēlāk raksturoja īpašs gleznieciskums, kas nodrošināja vietu viņam izcilāko latviešu plakāta meistaru vidū pagājušā gadsimta 70. un 80.gados. Līdz ar šiem darbiem kopā ar vairākiem citiem latviešu mākslieniekiem Smelters kļuva populārs visā Eiropā.

Tāpat Smelters gadu desmitiem ir bijis cieši saistīts ar latviešu modes mākslu, un, pēc dažu speciālistu domām, viņa izsmalcinātā gaume un inteliģence noteikušas ne vien savulaik populārā žurnāla „Rīgas modes” seju, bet kādā mērā arī latviešu tērpu dizaina attīstību izsmalcinātas elegances virzienā vispār.

Savu zīmētāja talantu Smelters spodrinājis arī stažēšanās laikā Itālijā, Romas Mākslas akadēmijā.

1990.gados Smelterā izpaužas jaunībā īstu piepildījumu neguvusī vēlme radīt atraisītas, ekspresīvas abstrakcijas, kas  pārvēršas vieglos un brīvos gleznojumos uz papīra. Noslēguma posmā Smelters mēdza izmantot arī datoru. Viņš arī veica dažādus pasūtījuma darbus, darinot pastmarkas, emblēmas un tamlīdzīgus materiālus.

Georgu Smelteru kā lielisku mākslinieku, labu kolēģi un studentu cienītu Mākslas akadēmijas profesoru raksturo grafiķis, Mākslas akadēmijas profesors Valdis Villerušs.

Valdis Villerušs
00:00 / 00:46
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti