NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Kim Deal, GY!BE, Nielslens Lielsliens” un Vija Moore u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Dani Ryan, Porridge Radio, OMIROS u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Bēdu brāļi, DJ Krankenwagen, Karaliste, Reymour u.c.

Latviešu albumu ražu gaidot. Jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Ar jaunām dziesmām un albumu apsolījumiem "Radio Naba" Latvijas mūzikas topā ienāk "Bēdu brāļi", "DJ Krankenwagen" un "Karaliste". Ārzemju topu papildina patiesi noskumuši dvīņubrāļi no Īrijas, melanholisks pāris no Šveices un ilgspēlējošs elektronisks duets no Velsas.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Bēdu brāļi" – "Pieskaries"

Latviešu alt-roka grupa "Bēdu brāļi" turpina tuvošanos sava jaunā albuma izdošanai ar eksplozīvi hipnotisku singlu "Pieskaries".

Kā atzīst dziedātājs Oskars Tupuriņš, dziesma "Pieskaries" ir dziļā pārdzīvojuma atspulgs par vientulības sajūtu, kas rodas, atrodoties neīstu cilvēku sabiedrībā: "Dziesma ir par vientulību, viena lieta ir, ja jums apkārt ir cilvēki, kas ir patiesi, viņu vārdi un darbības ir īstas, un jūs, savukārt, varat kļūt par labāku cilvēku. Bet cita lieta ir būt ar cilvēkiem, kuri melo, un tu galu galā melo pats sev. Tas noved pie izolācijas sajūtas, lai gan tehniski jūs esat cilvēku tuvumā." Dziesmas vēstījumu papildina video, kura režisors ir mākslinieks, kurators un mūziķis Kaspars Groševs. "Pieskaries", tāpat kā maijā publicētā dziesma "Ikdienas dzīve", ir no "Bēdu brāļu" jaunākā albuma "Lauskas", kas tiks izdots nākamgad "I Love You Records" paspārnē. Vēl pirms albuma iznākšanas grupa sniegs vairākus koncertus ārzemēs, tuvākā uzstāšanās gaidāma novembra beigās festivālā "Viva Sounds" Gēteborgā.

"Bēdu brāļi" ir latviešu alternatīvā roka grupa, kas dibināta 2012. gadā Rīgā. Tās sastāvā ir Oskars Tupuriņš (vokāls/ģitāra), Jānis Liepiņš (bass) un Pēteris Ozols (bungas). Grupas 2022. gada debijas albums "Duende" ieguva "Zelta Mikrofona" balvu kā labākais roka/metāla albums.

"DJ Krankenwagen" – "Idiņš"

Otro studijas albumu gatavo arī "DJ Krankenwagen", un tas nāks klajā vēl šogad. Radošās apvienības pirmais albums "Albums" tika izdots pirms 10 gadiem un to pavadīja pašraksturojums: "Izjūtot īpašu cieņu pret latviešu tautasdziesmām, vācu kultūrtelpas industriālo mūziku, kā arī pret veselības sistēmas darbiniekiem visā pasaulē, grupas "DJ Krankenwagen" dalībnieki rada savu mūziku no sirds un pārējiem iekšējiem orgāniem."

Nojausmu, kas būs dzirdams "DJ Krankenwagen" jaunajā albumā "Lēnā palīdzība", var gūt pirmajā singlā no šīs ieraksta "Idiņš", kurā grupai pievienojies koris "Dziesmuvara" Lauras Ozoliņas vadībā.

"God Is An Astronout" – "Odyssey"

Instrumentālā postroka grupu "God Is An Astronout" 2002. gadā Īrijā dibināja dvīņubrāļi Torstens un Nilss Kinselas (Torsten Kinsella, Niels Kinsella). Tā ir bijusi visai ražīga – septembra sākumā iznāca grupas 11. studijas albums "Embers". Tomēr tas atšķiras no iepriekšējiem, jo ir pirmais bez brāļu tēva Tomasa Kinselas klātbūtnes. Tomass pats savulaik spēlēja rokgrupās, tomēr dēlos saskatīja lielāku potenciālu, tāpēc no sākta gala bija viņiem līdzās gan ar padomu, gan praktisku palīdzību – viņš ilgus gadus bija grupas šoferis un ierakstu un suvenīru tirgošanas pārzinis koncertos. Kādā pēcpusdienā pagājušajā rudenī Tomass Kinsela labā omā devās dārzā sagrābt lapas un tur pēkšņi atstāja šo pasauli. Jau nākamajā dienā pēc tēva aiziešanas Torstenam radās ideja kompozīcijai "Fallen Leaves", bet vēl dienu vēlāk tapa uzmetums skaņdarbam "Odyssey". Ierakstot "Odyssey" studijā, brāļi izmantoja tēva vecos ģitāras efektu pedāļus.

"Karaliste" – "Pārtraukums"

Savu otro skaņdarbu "Pārtraukums" klausītāju vērtējumam nodod projekts "Karaliste". Tās kodolu veido ģitārists Didzis Upens un basģitārists Kristaps Kupšāns, bet šīs dziesmas ieskaņošanā piedalījušies arī grupas "Nova Koma" dalībnieki Mārtiņš Vilnītis un Roberts Kočots. Dziesmas ieraksts tapis šovasar studijā "Gateris" ar Jāni Kalvānu pie skaņu pults.Pavasarī "Karaliste" debitēja ar dziesmu "Un tā katru dienu", kas veiksmīgi startēja "Radio Naba LV Top 10" un tika iekļauta arī radiostacijas regulārajā rotācijā. Pašlaik grupa turpina darbu pie sava pirmā studijas albuma.

"Reymour" – "Sleepy Time"

Lū Savarī (Lou Savary) un Liks Bersjē (Luc Bersier) ir pāris mūzikā un dzīvē, viņi nāk no Fribūras pilsētiņas Šveicē, dzīvo Briselē, bet dueta ierakstu izdevniecība "Knekelhuis" atrodas Amsterdamā. Tās apgādā 18. septembrī nāk klajā jau otrais "Reymour" studijas albums, kurā Lū un Liks turpina stāstīt personiskus un melanholiskus muzikālus stāstus franču un angļu valodā.

"Underworld" – "Black Poppies"

Septiņdesmito gadu beigās Kārdifā, Velsā, divi studenti Karls Haids (Karl Hyde) un Riks Smits (Rick Smith) atrada kopīgas intereses toreiz vēl patiešām jaunajā "jaunā viļņa" un sintpopa skanējumā. Dažus gadus vēlāk viņu muzikālie un līdzbiedru meklējumi noveda līdz grupas "Freur" izveidošanai un līgumam ar izdevniecību "CBS Records" – ko gan vēl jauni muzikanti varēja vēlēties. Diemžēl sadarbība ar izdevniecību izvērtās galīgi neveiksmīga, toties "Freur" savā neilgajā pastāvēšanas laikā bija iznācis sacerēt un ierakstīt skaņu celiņu britu šausmenei "Underworld" (1985). Haidam un Smitam vismaz nebija ilgi jālauza galva par savas nākamās grupas nosaukumu. Tomēr diez cik labi viņiem negāja arī ar to, tāpēc 1990. gadā abi nolēma mest mieru mūzikai un pievērsties mākslai un dizainam.Līdz 1994. gadā ieradās dīdžejs Darens Emersons (Darren Emerson) un "pārdizainēja" pašus "Underworld" par Lielbritānijas spicāko tehno grupu, kuras mesmerizējošie ritmi aizskanēja tālu un plaši. "Born Slippy .NUXX" no Denija Boila kulta filmas "Trainspotting" (1996) tolaik, šķiet, nebija dzirdējuši vien tie, kas atradās komā vai vismaz klosterī. "Underworld" mūzika skanēja arī vairākās nākamajās Boila filmās un, kad režisoru uzaicināja iestudēt 2012. gada Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, par komponistiem viņš aicināja tieši "Underworld". Gadu gaitā "Underworld" mūzika kļuvusi krietni rāmāka, bet arvien pārsteidzoša, grupas fanus iepriecinoša un mūzikas kritiķu slavēta. Jauno albumu "Strawbery Hotel" bija jāgaida ilgi – pirmais singls "And the Colour Red" parādījās jau pirms pusotra gada, bet pavisam drīz – 25. oktobrī – albums beidzot būs klāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti