NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Bēdu brāļi, DJ Krankenwagen, Karaliste, Reymour u.c.

Naktība

Četrpadsmitais

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Dani Ryan, Porridge Radio, OMIROS u.c.

Visu paši! Jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Kas vieno amerikāņus "Clipping" un rīdziniekus "Dani Ryan" ar "Porridge Radio" un Omiros no piejūras pilsētām Braitonas un Liepājas? Viņi visi savu radošo darbību sāka pašu spēkiem! Un visi reizē arī ienāk "Radio Naba" topā.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un pieciem iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

"Clipping" – "Run It"

2009. gadā Losandželosā seni koledžas laika draugi un dažādu elektroniskās mūzikas projektu dalībnieki Viljams Hutsons (William Hutson) un Džonatans Snaipss (Jonathan Snipes) bez tālejošiem nolūkiem izklaidējās, remiksējot tolaik populāru reperu balss ierakstus ar pašu veidotiem trokšņu elektronikas pavadījumiem. Vēlāk viņiem pievienojās Hutsona skolasbiedrs Davīds Digss (Daveed Diggs) ar saviem repa vārsmojumiem, bet tikai 2013. gadā trijotnes brīvā laika vaļasprieks nonāca pie plašākas publikas, kad tika ievietots internetā kā miksteips "midcity".

Pieredzējusī izdevniecība "Sub Pop" gan uzreiz pamanīja eksperimentālā hiphopa trio potenciālu un jau nākamajā gadā debijas albums "CLPPNG" nāca klajā. Pēc 10 gadiem, vēl trīs studijas albumiem, vairākām remiksu kolekcijām un citām nodarbēm (pa šo laiku Digss ir izveidojis nopietnu teātra un televīzijas aktiera karjeru) 2025. gadā būs gatavs ir arī jauns "Clipping" studijas ieraksts. Par tā gaidāmo vērienu liecina dziesmas "Run It" video – īsts starptautisks krimināltrilleris.

"Dani Ryan" – "Silence"

Rīgā dibinātā eklektiskā rokgrupa "Dani Ryan" kopš 2019. gada izdevusi jau trīs studijas albumus un vienu pandēmijas laikā iemūžinātu dzīvā izpildījuma ierakstu. Pēdējais grupas albums "Songs of Comfort for Every Day" iznāca pirms pusotra gada. Pa šo laiku pārmaiņas piedzīvojis "Dani Ryan" sastāvs un atsevišķi ņemti grupas dalībnieki, un šoruden grupa ir gatava atgādināt par sevi ar jaunu dziesmu "Silence".

Mūziķiem labpatīk sevi dēvēt par maģiskā roka grupu, kā arī uzsvērt, ka viņi paši veido gandrīz visu savu mediju materiālu – no skaņu ierakstiem un miksēšanai līdz videoklipu scenārijiem un montāžai. "Dani Ryan" dziesmas "Fight!" videoversija tika nominēta labāko Baltijas mūzikas video kategorijā 2023. gada Rīgas Starptautiskajā kino festivālā.

Omiros – "Mansmēnesis"

Hardijs Cebris ir elektronisku skaņu pārvaldnieks no Liepājas, kurš ilgākā laikā sastrādājis tik daudz, lai pirms dažiem mēnešiem ar skatuves vārdu Omiros izdotu albumu "Pirksti rozetē" ar veseliem 19 gargabaliem – lielākā daļa kompozīciju pārsniedz 5 minūšu hronometrāžu. Aktuālajā singlā "Mansmēnesis" caur elektro-tehno un industriālo deju mūziku var samanīt pat vecā labā latviešu šlāgera atspulgus.

"Porridge Radio" – "A Hole In The Ground"

Dziedātājas, ģitāristes un dziesmu autores Danas Margolinas (Dana Margolin) Anglijas piejūras pilsētā Braitonā dibinātā grupa savos pirmsākumos darbojās pavisam neatkarīgā stilā – 2015. gadā viņi pašu spēkiem izdeva divus albumus un nākamajā gadā vēl divus sadarbībā ar vietējo neparastās mūzikas izdevniecību "Memorials of Distinction". Taču īsts talants bez ievērības nepaliks – 2018. gadā laikraksts "The Guardian" ierindoja "Porridge Radio" daudzsološāko jauno mākslinieku sarakstā un pielīdzināja Danas muzikālo magnētismu PJ Hārvijai un Markam Laneganam.

Sekoja līgums ar amerikāņu izdevniecību "Secretly Canadian" un pirmais sadarbības rezultāts "Every Bad" (2020) saņēma "Mercury Prize" nomināciju starp gada 12 labākajiem Lielbritānijas un Īrijas albumiem.

18. oktobrī klajā nāks trešais "Porridge Radio" albums "Secretly Canadian" apgādā – "Clouds In The Sky They Will Always Be There For Me". Dziesmas "A Hole In The Ground" videoversija filmēta šā gada aprīlī grupas uzstāšanās laikā Pompidū centrā Parīzē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti