Kultūras ziņas

Ancei Krauzei top jauna koncertprogramma

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Mūsdienu lībiešu dzeja iedzīvināta mūzikā

Mūsdienu lībiešu dzeja iedzīvināta mūzikā – apvienības «Kuolm randõ» albums «N° 1»

Pirms pieciem gadiem aizsākās mūziķu apvienības "Kuolm randõ" jeb "Trīs krasti" kopīgais ceļš – darbs pie lībiešu dzejas iedzīvināšanas mūzikā. Veikums nu apkopots vinila albumā "N° 1".

Mūziķu apvienība, kuras sastāvā ir Elīna Ose, Jānis Rubiks, Austris Kalniņš, Kristaps Krievkalns un Ernests Mediņš, izdevuši plati, kurā apvienota mūsdienu lībiešu dzeja un oriģinālmūzika. Turklāt jau sestdien, 28. septembrī, kultūras centrā "Siguldas devons" ar veikumu varēs iepazīties koncertā, tajā mūziķiem pievienosies arī Saulkrastu jauktais koris "Anima".

"Es to sauktu vairāk par pasaules mūziku, kurā sasaucas gan kaut kādas iezīmes un krāsas no klasiskās mūzikas, no džeza mūzikas un pat no folkloras kaut kas iezīmējas," apvienības "Kuolm randõ" darbu raksturo mūziķe Elīna Ose.

Mūzikas pamatā ir mūsdienu lībiešu dzejnieku Valta Ernštreita, Baibas Dambergas un Ķempju Kārļa darbi.

Mūsdienu teksti mūsdienīgās vēsmās parādās caur Austra Kalniņa un Staņislava Judina dziesmām. Arī Elīna Ose rakstīja dziesmas, lai gan pirms tam pat neprata šo valodu un apguva to no dzejnieka Valta Ernštreita sūtītajiem balss ierakstiem ar dzejoļu izrunu.

"Tas bija interesants process. Šī lībiešu valoda ar saviem septiņiem o burtiem, dažādiem divskaņiem un varbūt ne tik pierastām kombinācijām bija izaicinājums, bet tajā pašā laika varēja arī atrast ar latviešu valodu kopīgus vārdus. Kaut kas varbūt bija izaicinoši, bet tajā pašā laikā bija tuva un patīkama sajūta," saka Elīna Ose.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti