Daugavpilī sākušies aktīvi būvdarbi Latgales lielākā industriālā parka izveidei

Līdz nākamā gada beigām Daugavpils pašvaldībai jāapgūst Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma piešķirtie vairāk nekā 17 miljoni eiro un jāuzbūvē ēkas 11 000 kvadrātmetru platībā, veidojot Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra ALTOP industriālo parku. Būvniecība jau sākusies. Paralēli arī projekta partnerim – Augšdaugavas novada domei – jāizsludina konkurss un jāizbūvē sava novada teritorijā pievadceļi, ielas un inženierkomunikācijas līdz šī industriālā parka teritorijai. 

Daugavpilī sākušies aktīvi būvdarbi Latgales lielākā industriālā parka izveidei
00:00 / 03:55
Lejuplādēt

Dažādu profilu būvtehnika šobrīd darbojas bijušajā Padomju armijas militārā lidlauka teritorijā Locikos, vispirms atbrīvojoties no pamestā un vidi degradējošā mantojuma un paralēli sākot jaunā industriālā parka būvdarbus. 

Daugavpils pašvaldības Attīstības departamenta vadītājas vietniece un šī ALTOP projekta vadītāja Svetlana Krapivina stāstīja: "Šobrīd ALTOP teritorijā notiek aktīvi būvniecības darbi, mums bija demontāžas darbi, šobrīd notiek topošās ēkas pamatnes sagatavošana un teritorijas sakārtošana, atmežošana; visi darbi notiek pēc plāna, grafika."

Līgums par šī vērienīgā projekta uzsākšanu tika parakstīts 4. jūlijā, un, kā uzsvēra Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, tas  iezīmējot virzību uz Latgalē tik iespaidīgā industriālā parka izbūvi un cerībām, kuras tam jāattaisno. 

"Gan Latvijā, gan Daugavpilī tiek būvēts lielākais jaunais viedo tehnoloģiju parks, jauns industriālais parks, kurā ar vislielāko kvadrātmetru platību – vairāk nekā 11 tūkstoši kvadrātmetri – tiks uzbūvētas jaunas platības, lai veidotu jaunas darbavietas, lai tās būtu labi apmaksātas, lai nāktu jauni investori, lai notiktu kustība, būvniecība," atzīmēja Elksniņš.

Laukums, kas ierobežots ar žogu un kurā rit darbi, ir liels – vairāk nekā 11 000 kvadrātmetru platībā, tas arī ir paredzēts Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra ALTOP industriālā parka izveidei. Arī summas tam atvēlētas iespaidīgas. 

Krapivina norādīja: "Atveseļošanās fonda finansējums šajā projektā ir 17 miljoni eiro, tas ir uz Latgales reģionu, kur taps nacionālas nozīmes industriālais parks. Tas ir ļoti nozīmīgs projekts ne tikai mūsu pilsētai, bet visam Latgales reģionam kopumā."

Projekts tiek finansēts no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna "Investīcijas uzņēmējdarbības publiskajā infrastruktūrā industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos" līdzekļiem. 

Daugavpils Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs ("Latgales partija/Latvijas attīstībai") stāstīja: "Mēs esam par to runājuši jau pirms četriem 4 gadiem, ka šajā teritorijā, kur bija paredzēta arī lidostas attīstība, kurai ir projektēšana, kurai panācām ka pilsētai piešķīra 1 miljonu eiro lidostas projektēšanai, turpat bija plānota arī noliktavas un ražošanas ēku attīstība, ko mēs vienā vārdā saucam par ALTOP. Tie ir secīgie soļi, kurus mēs ejam, mums izdevās piesaistīt 17 miljonus eiro ne budžeta naudas, kas nozīmē, ka šo projektu mēs īstenojam praktiski par ES līdzekļiem, valsts finansējumu un tikai nelielu daļu savu līdzekļu."

Daugavpils pašvaldības finansiālais pienesums šī parka izbūvē ir gandrīz 1 miljons eiro, projektā iesaistīta arī Augšdaugavas novada pašvaldība, kuras teritorijā Naujenes pagastā arī tiek īstenots ALTOP projekts. Augšdaugavas novadam projektā jāveic infrastruktūras sakārtošana līdz parka teritorijai, apliecināja novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins (Daugavpils novada partija).

"Šis projekts, pateicoties valstspilsētai, ir interesants un unikāls ar to, ka tas realizēsies Augšdaugavas novada teritorijā un uz pilsētas zemes. Mums projektā ir ceļi ar visiem trotuāriem un apgaismojumiem, bet tas viss ir nākamā gada griezumā," pauda Kucins.

ALTOP industriālā parka izveide ir jāpabeidz līdz nākamā gada beigām, 2026. gads jau būs paredzēts potenciālo investoru meklēšanai. Interese jau ir, apliecināja Aleksejevs.

"Interese ir, skaidrs, ka ir ļoti grūti uzņēmējam uzreiz pateikt simtprocentīgi – jā. Sākumā ir jāpabeidz pati būvniecība. Uzņēmējdarbībai šobrīd ir ļoti grūti laiki, ir zināmas ekonomiskas turbulences, uzņēmēji ir ar lielu interesi, bet arī ar lielu piesardzību. Šī projekta ietvaros ar uzņēmējiem bija noslēgti nodomu protokoli, līdz ar to mēs raugāmies optimistiski. Uzņēmēju skaits šajā ziņā ir sekundārs, jo mēs raugāmies no tā, cik darbavietu tie radīs," sacīja Aleksejevs.

Pēc projekta nosacījumiem 2026. gadā Austrumlatvijas viedo tehnoloģiju un pētniecības centra ALTOP industriālajā parkā jābūt radītām vairāk nekā 80 jaunām darbavietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti