Dienas ziņas

Eiropas latvieši: Jāstiprina diasporas saites ar Latviju

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Sāk Liepājas Industriālā parka izbūvi

Nojauc bijušā «Liepājas metalurga» caurlaides ēku – top Industriālais parks

Ar simbolisku bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" caurlaides ēkas nojaukšanu sākusies Liepājas pēdējo gadu nozīmīgākā industriālās attīstības projekta – Liepājas Industriālā parka izbūve.

Aptuveni 205 hektāru lielajam parkam plānots piesaistīt privātās investīcijas vairāk nekā 275 miljonu eiro apmērā un radīt vismaz pusotru tūkstoti jaunu darbavietu.     

Bijušo rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritoriju plānots pārveidot par modernu un uz aprites ekonomikas pamatprincipiem balstītu industriālo parku. Šobrīd noslēgušies trīs iepirkumi par pirmo jaunu ielu posmu izbūvi un apstiprināts līgums par teritorijas elektrifikāciju, izbūvējot jaunus, modernus elektrotīklus. 

Šie darbi ļaus slēgto rūpnīcas teritoriju daļēji atvērt publiskai piekļuvei un radīs iespēju piesaistīt pirmos investorus. 

"Laiks ir bijis diezgan ilgs, lai tiktu līdz šiem fiziskajiem darbiem – 2018.gadā tika parakstīts nodomu protokols par to, ka bijušās rūpnīcas teritorijā ir jābūvē mūsdienīgs, zaļš industriālais parks," atzina Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis.

Plānotie būvdarbi, kas šobrīd rit bez aizķeršanās, jāpabeidz līdz nākamā gada 31. decembrim.

"Šobrīd, skatoties un iepazīstoties ar projektu, liekas, ka nekas jauns mums tas nav. Vienīgais – cerams, ka nebūs nekādu pārsteigumu, rokot iekšā jaunās caurules, ka nav kaut kas palicis no vēstures mantojuma, vai nav kaut kādi pārsteigumi, kas mums varētu traucēt un radīt kaut kādus sarežģījumus," pauda SIA "A-Land" būvdarbu vadītājs Dainis Kopštāls.

Teritoriju plānots izveidot par mūsdienīgu uzņēmējdarbības vidi, piesaistot tehnoloģiski modernus, inovatīvus uzņēmumus, kas sekmēs augstas pievienotās vērtības produktu ražošanas attīstību un būs atbilstoša Eiropas Zaļā kursa priekšnoteikumiem.

"Arī iedzīvotājiem, cilvēkiem vietā, kur ražošana, rūpniecība notiek, tur ir iespēja arī atpūsties, braukt ar divriteņiem, nākt kopā ģimenēm, iespējams, arī restorānu un atpūtas sadaļa varētu būt," pieļāva Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Elans Strazdiņš.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra projekta pirmās kārtas īstenošanai piešķīrusi 10 miljonus eiro.

Piesaistot privātās investīcijas kopumā vairāk nekā 275 miljonu eiro apmērā un radot vismaz 1500 jaunu darbavietu, industriālo parku pilnībā paredzēts pabeigt līdz 2038. gadam. 

KONTEKSTS:

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" 2013. gada pavasarī pārtrauca ražošanu. Vēlāk uzņēmums tika pasludināts par maksātnespējīgu un 2014. gadā tika pārdots Ukrainas investoriem, kas uzņēmumu pārdēvēja par "KVV Liepājas metalurgs" un 2015. gadā atsāka darbību. 2016. gada 16. septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu.

"Liepājas metalurgam" kādreiz piederošajā teritorijā Liepājas Speciālā ekonomiskā zona iecerējusi attīstīt industriālo parku, kur piesaistīt modernus uzņēmumus, kas nodarbinātu daudz cilvēku, un tā būtu arī jauna un sakārtota vieta pilsētā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti