Ķīna prezentē jaunus ekonomikas stimulēšanas pasākumus

Ķīnas valdība otrdien prezentēja pēdējos gados vienus no vērienīgākajiem valsts ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, ņemot vērā ieilgušo krīzi nekustamo īpašumu sektorā, deflācijas spiedienu un jauniešu augsto bezdarbu.

Ķīnas centrālā banka paziņoja, ka samazinās vairākas procentlikmes, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, kā arī patēriņu un investīcijas.

Banka norāda, ka tiks samazinātas rezervju prasības, kas nosaka to, cik daudz naudas bankām jātur rezervē. Tādējādi finanšu tirgū ilgtermiņa likviditātē tiks iepludināts aptuveni triljons jenu (127,4 miljardi eiro).

Tāpat Ķīna samazinās pašreizējo hipotekāro aizdevumu procentu likmes, un "virzīs komercbankas samazināt esošo hipotekāro kredītu procentu likmes līdz līmenim, kas ir tuvu no jauna izsniegto kredītu procentu likmēm," skaidro centrālā banka.

Šāda rīcība atbalstīs 150 miljonus cilvēku Ķīnā un samazinās vidējos gada procentu maksājumus mājsaimniecībām par aptuveni 150 miljardiem juaņu.

"Capital Economics" analītiķi skaidro, ka šie ir vērienīgākie ekonomikas stimulēšanas pasākumi kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma, taču viņi brīdina, ka ar to varētu nebūt pietiekami, lai panāktu pilnīgu Ķīnas ekonomikas atlabšanu.

Pasaulē otra lielākā ekonomika vēl nav sasniegusi ilgi gaidīto atlabšanu no koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes, un valdība šim gadam noteikusi izaugsmes mērķi 5% apmērā, taču analītiķi uzskata, ka tas ir pārlieku optimistisks.

Nekustamais īpašums un būvniecība veido vairāk nekā ceturtdaļu no Ķīnas iekšzemes kopprodukta, taču kopš 2020. gada, kad varasiestādes, cenšoties samazināt pieaugošos parādus, ierobežoja attīstītāju piekļuvi kredītiem, šajā nozarē ir vērojama vēl nepieredzēta lejupslīde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti