Būvnieki vienojas minimālo bruto algu nozarē paaugstināt līdz 1050 eiro

Būvniecības nozares ģenerālvienošanās komitejā pārskatīta minimālā bruto alga nozarē un panākta vienošanās no nākamā gada to paaugstināt no līdzšinējiem 930 eiro līdz 1050 eiro, informēja Latvijas Būvniecības nozares arodbiedrība.

Panāktā vienošanās paredz, ka ar 2025. gada 1. janvāri minimālā bruto alga būvniecībā nodarbinātajiem būs 1050 eiro mēnesī vai 6,29 eiro stundā.

Vienlaikus noteikts, ka pārejas perioda laikā vienu gadu jeb līdz 2025. gada 31. decembrim būvniecībā nodarbinātajam, kura profesija atbilst 9. profesiju pamatgrupai, varēs maksāt mazāk, bet ne mazāk kā 930 eiro mēnesī un 5,57 eiro stundā vai arī 830 eiro mēnesī un 4,97 eiro stundā tādā gadījumā, ja viņa darba stāžs pie konkrētā darba devēja pēdējo 12 mēnešu laikā ir mazāks par sešiem mēnešiem.

Piemērojot samazināto minimālo algu, piemaksa par virsstundām ir jāveic 100% apmērā.

Arodbiedrībā norādīja, ka šis ir neliels progress nozares sociālo partneru starpā. Tajā pašā laikā apstāklis, ka komiteja nav regulāri cēlusi minimālo algu visām nodarbināto kategorijām nozarē,

ir devalvējis tās reālo ietekmi nozarē, jo gan nozares vidējā alga, gan valsts minimālā alga pēdējos piecos gados ir augusi straujāk, norādīja arodbiedrībā.

Tāpat arodbiedrībā uzsvēra, ka minimālajai algai ir tieša ietekme arī uz ēnu ekonomikas apmēru nozarē, jo katrs eiro, kas ir jāsamaksā minimālajā algā, netiek ielikts aploksnē. 

Arodbiedrības ieskatā, ģenerālvienošanās minimālā alga nākotnē ir jāceļ automātiski, nodrošinot minimālās algas atbilstību nozares reālajai situācijai.

KONTEKSTS:

Minimālo algu būvniecības nozarē strādājošajiem nosaka koplīgums jeb ģenerālvienošanās starp būvniecības nozares darba devējiem un darba ņēmējiem. Tam, lai šī vienošanās atbilstu aktuālajai situācijai Latvijas un pasaules ekonomikā, seko līdzi speciāla komiteja, kurā ietilpst gan arodbiedrības, gan darba devēju pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti