Panorāma

Latvijas Ārstu biedrība nosoda ārsta Edgara Medņa izteikumus

Panorāma

Panorāma

OECD: Pasaules ekonomika nākamgad pieaugs par 3,2%

ESAO: Krievijai lielāka ekonomikas izaugsme nekā eirozonai

Pasaules ekonomika ir pagrieziena punktā. Visā pasaulē mazinoties inflācijai un banku procentu likmēm, ekonomikas izaugsmes ātrums lielā daļā valstu pieaug, secināts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākajā pētījumā.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jaunākie dati liecina, ka pasaules ekonomika – lielākā daļa valstu – atveseļojas pēc Covid-19 pandēmijas un satricinājumiem, ko radīja Krievijas sāktais karš. Globālā izaugsmes šogad un nākamgad būs 3,2%.

"Aptuveni 80% OECD valstu inflācija ir Centrālās bankas noteiktajā līmenī vai tuvu tam. Tas ir milzīgs uzlabojums salīdzinājumā ar pagājušā gada sākumu, kad tur inflācijas līmenis pārsniedza šo mērķi vairāk nekā par 1 procentu," teica ESAO ģenerālsekretārs Matiass Kormans.

Eiropas Savienība (ES) uz šī fona gan neizskatās tik labi. Te ekonomika augs lēnāk – šogad 0,7%, nākamgad 1,3%. Eiropas Centrālās bankas prognozes gan ir pesimistiskākas par nākamo gadu.

"Var redzēt, ka Eiropas Savienībā izaugsme šogad ir mērenāka. Atgādināšu, ko teicu iepriekš, – enerģētikas krīze tur bija lielākā kopš 1970. gadiem. Tas īpaši skāra Eiropas ekonomiku, un tāpēc izaugsme joprojām ir ļoti vāja," skaidroja OECD galvenais ekonomists Alvaro Pereira.

Lielākie ekonomikas veiksminieki šogad būs Indija, kur prognozēts kāpums par 6,7%, bet agrāk strauji augušajai Ķīnai tagad prognozē 4,9% ekonomisko izaugsmi.

Arī Krievijai šogad joprojām prognozēta ekonomikas izaugsme par 3,7%, bet nākamgad gan tikai 1,1%. Pārsteidzoša šajos datos bija arī Argentīna – šogad no 4% liela ekonomikas krituma nākamgad gaidāmi +4%. Tas ir milzīgs izrāviens, kas acīmredzot saistīts ar jaunā un pretrunīgā prezidenta īstenoto ekonomisko politiku.

Un vēl labas ziņas ir par Lielbritānijas ekonomiku, kurai "Brexit" un Covid-19 kombinācija bija smags pārbaudījums – tā šogad augs par 1,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti