Dienas ziņas

Pedagogiem apsola nelielu algu kāpumu no janvāra

Dienas ziņas

Rīgā tiekas kiberdrošības eksperti

Sākas LPS un FM pēdējā sarunu kārta par 2025. gada budžetu

Pašvaldībām sola kompensēt nodokļu izmaiņu rezultātā radīto naudas iztrūkumu

Nākamā gada valsts budžeta aprises un plānotās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa politikā, ļoti satrauc Latvijas pašvaldības. Jo to ienākumi mazināsies. Jau tagad virknē pašvaldību situācija budžetos esot ārkārtīgi saspringta un tās faktiski ir finanšu krīzē. Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji uz to vērš uzmanību ikgadējās sarunās ar Finanšu ministriju par valsts budžetu. Trešdien notika pēdējā formālā sarunu kārta, kam vēl sekos tikšanās ar premjeri un pašvaldību savienības domes sēde.

No nākamā gada pārmaksātā iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļa vairs netiks ieskaitīta pašvaldību kontos. Šis ir viens no strīdus āboliem starp pašvaldībām un Finanšu ministriju, taču jebkuri argumenti atduras pret Eiropas fiskālās politikas argumentiem.

"Protams, situāciju padara sarežģītu tas, ka mēs runājam par jauno ekonomikas pārvaldības modeli, ko ir noteikusi Eiropas Savienība – modeli, kas attieksies uz visiem. Gan uz valsti, gan uz pašvaldībām. Un tad tas, kā mēs šai kopīgā sistēmā ierakstīsimies, – tās būs smagas diskusijas," skaidro ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisāre.

Otrs – jaunās nodokļu politikas sekas, kuras 150 miljonu eiro apmērā valsts pašvaldībām gan sola kompensēt pilnībā.

"Vismaz pēdējo trīs gadu laikā valsts pusē nodokļu ieņēmums ir pieaudzis par 62 procentiem, pašvaldību – 27 procenti.  39% pašvaldību nepietiek finansējuma tām valsts uzliktajām funkcijām, kas bija jānodrošina," uzsver Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Vai šis ir vienošanās vai domstarpību protokols – tas būs skaidrs tikai nākamo ceturtdien, 3. oktobrī, kad nākamā gada budžets būs Latvijas Pašvaldību savienības valdes sēdes darba kārtības jautājums numur viens. Tālāk secīgi sekos virzīšana uz Ministru kabinetu un Saeimu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti