Dienas ziņas

Vācijas aizsardzības ministrs: Mums nav jābaidās no Putina draudiem

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Cēsīs atklāj jaunu saules elektrostaciju Latvijā

Cēsīs atklāj kārtējo saules elektrostaciju Latvijā; norāda uz speciālistu trūkumu

Saules elektrostaciju būvniecība Latvijā pēdējos gados ir kļuvusi par sava veida sacensību, ko nereti dēvē par "cīņu par ceļojošo kausu" – ik pa laikam jauns projekts pārspēj iepriekšējo rekordistu. Cēsīs atklāts līdz šim lielākais saules paneļu parks Latvijā.

Saules elektrostaciju attīstība turpina strauji augt – līdz šī gada beigām plānots, ka kopējā uzstādītā saules ģenerācijas jauda pārsniegs 600 megavatus. Sagaidāms, ka turpmākajos gados tirgū būs arī liels pieprasījums pēc speciālistiem, kuri varēs apkalpot saules paneļu parkus.   

Kārtējā saules elektrostacijas atklāšanā Cēsīs simboliski tika iedegta spuldze. Šī parka platība ir 23 hektāri – aptuveni tikpat, cik aizņemtu 28  futbola laukumi. 

Saulainās dienās jaunuzbūvētais saules parks ar elektrību var apgādāt visu Cēsu pilsētu un arī tuvējās apkārtnes mājas.

Spēkstacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro no Latvijas privātā kapitāla. Ik gadu tiek plānots saražot 20 400 megavatstundas elektroenerģijas. Projektā iesaistīti arī speciālisti no dažādām ārvalstīm, un būvniecībā tika ņemti vērā pēdējo gadu vētras izraisītie riski.

"Vētru līdz 40 metriem sekundē mierīgi spēj izturēt, bez problēmām. Protams, ja pāriet pāri tornado, tad tie jau būtu kādi zaudējumi. Tam ir apdrošināšana," stāstīja "Saules Energy" valdes loceklis Māris Plūme.

Tā kā Latvijā saules paneļu parkus būvē arvien vairāk, sāk iezīmēties jauna tendence – trūkst kvalificētu speciālistu, kuri spētu šos parkus uzturēt un arī remontēt.

"Speciālisti Latvijā ir, viņi top, protams, ka nozare salīdzinoši jauna. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc mēs piesaistījām speciālistus, kuri ir pieredzi guvuši Rietumeiropā, bet, protams, jo vairāk ar katru gadu šādu projektu ir, jo vairāk [uz vietas] top speciālisti. Teiksim, tie cilvēki, kas apkalpo mūsu parkus, visi ir šeit uz vietas mācījušies inženieri," stāstīja Māris Plūme.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība) norādīja, ka, "runājot ar lielajiem projektu attīstītājiem, arī tās brigādes, kas brauc un montē saules parkus, brauc no visas pasaules uz šejieni. Līdz ar to es teiktu, ka tur ir milzīgs potenciāls jauniešiem vai cilvēkiem, kas vēlas redzēt potenciāli ļoti perspektīvu nozari, kas ir viena no tām, kur ir liels pieprasījums, un mēs redzam, ka tas tikai kāps.  Pareizi minējāt, ka saules parku vajag kādam uzraudzīt, remontēt, uzkopt."

Atjaunojamās enerģijas projekti Latvijā turpinās attīstīties, un to būvniecība būs arvien aktīvāka. Šobrīd elektrotīkliem ir pieslēgtas vairāk nekā 560 megavatstundas saules ģenerācijas jaudas.

"Sadales tīkla" vadība lēš, ka saulainās dienās saules enerģijas apjoms ir ap 20% no visas elektroenerģijas, ko saražo Latvijā.  

"Ja mēs atveram biržas cenu, tad dienā, kad ir saule, faktiski jau dienas vidū cena ir tuvu nullei. Tā ka, jo vairāk šādu parku, jo šī cena būs vairāk tuvāka nullei, biežāk tuvāk nullei," atzina AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

 "Sadales tīkla" pārstāvji norādīja, ka kopumā Latvijā ir gana pašpietiekama enerģētikas bilance un saražotās jaudas faktiski arī pietiekot visam gadam. Visu nosaka cena – ja kaut kur citur elektrība ir lētāka, tad tā tiek iepirkta tur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti