Eiropas valstis aicina stingrāk kontrolēt no Ķīnas piegādātās preces

Sešas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vērsušās pie Eiropas Komisijas ar aicinājumu darīt vairāk, lai apturētu nekvalitatīvu preču plūsmu no Ķīnas uz Eiropu. Kopīgo aicinājumu ir parakstījušas Vācija, Francija, Nīderlande, Austrija, Dānija un Polija.

Ķīnā ražotās preces lielā skaitā nonāk Eiropā, jo eiropieši aktīvi iepērkas tādās tiešsaistes platformās kā "Shein" un "Temu". ES valstis raizējas, ka liela daļa no šajā platformās tirgotajām precēm neatbilst ES drošības un kvalitātes standartiem.

Problēma kļūst arvien lielāka, jo pircēji, vēloties ietaupīt un veicot pasūtījumus internetā, no Ķīnas nereti saņem nekvalitatīvas un pat bīstamas preces. Tas attiecas, piemēram, uz elektroniku un bērnu rotaļlietām.

Arī Eiropas ražotāji sūdzas par negodīgu konkurenci.

Šis jautājums bija iekļauts arī ceturtdien notiekošās Eiropas Savienības konkurētspējas ministru sanāksmes darba kārtībā Briselē.

"Katru dienu pie mums – galvenokārt no Ķīnas – ienāk simtiem tūkstošu sūtījumu, kas regulāri neatbilst Eiropas tirgus standartiem. Šie sūtījumi tieši apdraud Eiropas ražotājus un likumpaklausīgus tirgotājus," norāda Vācijas ekonomikas ministra vietnieks Svens Gīgolds.

"Mūsu rīcībā ir testa rezultāti, kas parāda, ka nozīmīga šīs produkcijas daļa neatbilst autortiesību noteikumiem, pārkāpj datu aizsardzības noteikumus, pārkāpj patērētāju tiesību un drošības noteikumus, kā arī vides standartus. Ja vienotais tirgus sevi uztver nopietni, tad tam ir jārūpējas, lai preces, kas tajā tiek pārdotas, atbilstu standartiem, ko esam sev uzlikuši."

Jau iepriekš izskanējuši dažādi risinājumi, kā varētu risināt šo problēmu.

Viens no tiem paredz paaugstināt un plašāk piemērot muitas nodevas, jo šobrīd ES valstīs nav jāmaksā ievedmuitas nodeva par precēm, kuru vērtība nepārsniedz 150 eiro. Daudzi pircēji šmaucas un uzrāda zemāku preces vērtību, lai nebūtu jāmaksā nodeva.

Tāpat plānots stingrāk kontrolēt preču kvalitāti un drošību. Piemēram, ES valstis varētu izmantot automatizētas sistēmas, lai izsijātu Ķīnas tirdzniecības platformu piedāvājumu un savlaicīgi atklātu bīstamās preces.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti