Panorāma

Izraēla noraida Libānas pamiera plānu

Panorāma

Cēsīs atklāj lielāko saules elektrostaciju Latvijā

Lietuva ierobežo Ķīnas ietekmi savā elektroenerģijas tirgū

Lietuva ierobežo Ķīnas ietekmi savā elektroenerģijas tirgū

Lietuvas valdība atbalstījusi Enerģētikas ministrijas rosinātos grozījumus Elektrības likumā, kas liegs Ķīnas un citu nacionālajai drošībai nevēlamu valstu kompānijām piekļuvi Lietuvas nozīmīgajiem energoprojektiem.

Likums liegs šādām kompānijām piekļūt saules un vēja parku, kā arī akumulatoru ar vairāk nekā 100 kilovatu jaudu kontroles sistēmām un to attālinātai kontrolei.

Grozījumu mērķis ir samazināt riskus un apdraudējumu sistēmas uzticamai darbībai un stabilitātei, kā arī izvairīties no situācijas, kad naidīgām valstīm būtu iespēja attālināti traucēt vai pilnībā apturēt elektrības piegādes stabilitāti.

Lietuvā pašlaik ir vairāk nekā 1000 saules un vēja parku, kuru jauda pārsniedz 100 kilovatus. Ir arī vairāki akumulatori ar tādu jaudu, un daļai no tiem kontroles sistēmas ir ražotas Ķīnā un tiek attālināti kontrolētas.

Ķīnas iekārtas vēja un saules enerģijas ražošanā netiks aizliegtas, kā arī uzņēmumiem netiks prasīts nodot metāllūžņos jau uzstādītās iekārtas. Taču to elektrostaciju operatoriem, kurās izmanto Ķīnā ražotu aprīkojumu, būs jāievieš kiberdrošības papildu pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti