Mazumtirdzniecība Latvijā turpina stagnēt; augustā gada pieaugums – 0,8%

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā 2024. gada augustā, salīdzinot ar 2023. gada augustu, pieauga par 0,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 4,6%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 5%, autodegvielas – palielinājās par 0,6%.

Salīdzinot ar 2023. gada augustu, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 14,5%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 8,9%) un kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 7,1%). Apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 12,6%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 2,4%).

"Kopumā gada griezumā mazumtirdzniecība stagnē jau ilgāku laiku, un arī augustā nav nekādu būtisku pavērsienu.

Ja degvielas mazumtirdzniecība, izslēdzot cenu samazinājuma ietekmi, vēl turas pagājušā gada līmenī (+0,6%), tad pārtikas mazumtirdzniecība ir vērā ņemamos mīnusos (-4,6%). Kopējo ainu uzlabo nepārtikas preču mazumtirdzniecība (+5%), kur gandrīz visās pēc īpatsvara nozīmīgākajās apakšnozarēs, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, apgrozījums ir pieaudzis," komentēja CSP Tirdzniecības un pakalpojumu statistikas daļas vadītāja Ieva Vanaga.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 0,8%.

2024. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,3%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 1,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 1,5%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 0,2%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 8,6%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,1%). Vislielākais apgrozījuma kritums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 2,3%).

2024. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 0,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti