Elektrības tirgus reforma: top universālā pakalpojuma piedāvājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 7 mēnešiem.

Tie iedzīvotāji, kuri līdz rudenī plānotajai elektroenerģijas tirgus atvēršanai nebūs izvēlējušies elektrības tirgotāju, bez elektrības nepaliks. Šādām mājsaimniecībām no 1.septembra automātiski būs pieejams tā sauktais universālā pakalpojuma piedāvājums, ko sniegtu esošais elektrības piegādātājs. Pie šādiem nosacījumiem šobrīd strādā par jomu atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM).

Iespēja pirkt elektrību brīvajā tirgū ir kopš 2007.gada. Juridiskajām personā enerģija brīvajā tirgū jāpērk obligāti, mājsaimniecības joprojām elektrību pamatā pērk par regulētu tarifu. Tas būs spēkā līdz šā gada 1.septembrim, kad arī mājsaimniecībām būs jāvienojas par elektrības piegādi ar kādu no tirgū esošajiem elektrības piegādātājiem. Tomēr, ja tas līdz noteiktajam termiņam nebūs izdarīts, iedzīvotāji bez elektrības nepaliks, jo šādos gadījumos būs pieejams universālā pakalpojuma piedāvājums, stāsta „Prudentia Energy Markets” valdes loceklis Roberts Samtiņš: „Tas nozīmēs to, ka vairāk nebūs regulētā tarifa, bet esošais piegādātājs, kas ir bijis „Latvenergo”, piedāvās patērētājam universālo pakalpojumu. Tas ir elektroenerģijas cena par tirgus cenu, nevis regulētajā tarifā iestrādāto, un to saņems automātiski visi, kas nebūs noslēguši līgumu ar kādu citu elektroenerģijas tirgotāju.”

Universālā pakalpojuma piedāvājums sastāvēs no trim daļām - elektrības tirgus cenas, piegādes maksas un atbalsta elektrības ražotājiem jeb tā sauktās obligātās iepirkuma komponentes. Šobrīd ir grūti pateikt, vai un kādā mērā universālā pakalpojuma piedāvājuma maksa atšķirsies no pašreizējā elektrības gala tarifa mājsaimniecībām, atzīst Latvijā strādājošā Igaunijas energokompānijas „Eesti Energia” meitasuzņēmuma „”Enefit” valdes loceklis Jānis Bethers: „Ir grūti spriest, jo detaļas nav zināmas – vai tā būs fiksēta cena uz gadu, vai tur būs līguma laušanas maksas vai citas prasības. (..) Latvijā ir plāns nodrošināt šo universālo pakalpojumu, kas acīmredzot būs fiksēta cena.”

„Prudentia Energy Markets” valdes loceklis Samtiņš saka, ka vajadzētu būtu tā, ka universālā pakalpojuma piedāvājums elektrības cenas dēļ ir mazāk vilinošs nekā citi piedāvājumi. Tomēr ļoti iespējams, ka universālā pakalpojuma piedāvājums būtiski neatšķirsies no esošā un daudziem būs gana pieņemams, lai iedzīvotāji nemeklētu izdevīgākus variantus.

Samtiņš: „Sagaidāms, ka elektroenerģijas cenas, kas ir tarifā un kas būs universālajā pakalpojumā, būs ļoti tuvas un būs ļoti līdzīgas. Un, es domāju, ka tā varētu savā ziņā būt arī problēma, jo tas neveicinās cilvēkiem vēlmi meklēt citus elektroenerģijas tirgotājus un meklēt kaut kādu iespēju slēgt jau normālus brīvā tirgus līgumus, jo tā cena, kas tiks piedāvāta universālā pakalpojuma ietvaros, būs pietiekami laba un konkurētspējīga.”

Elektrības tirgus pārzinātāji gan atzīmē, ka neatkarīgi no iecerētās elektrības tirgus liberalizācijas jau drīzā nākotnē mājsaimniecību tēriņi par elektrību varētu pieaugt par aptuveni 10%. Tas būs saistīts ar tā sauktās obligātā iepirkuma komponentes pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti