Latvijas atbalsts Ukrainai
«Ja ģimene šeit paliek, tad bērnus apzog» – vai Latvijas izglītības sistēma spēj iekļaut bērnus no U...
«Ja ģimene šeit paliek, tad bērnus apzog» – vai Latvijas izglītības sistēma spēj iekļaut bērnus no Ukrainas sabiedrībā?
Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijā patvērumu no kara ir guvuši desmitiem tūkstoši Ukrainas bēgļu, tostarp arī daudz bērnu, kuri šogad sāka mācīties Latvijas skolās. Kaut arī bērniem no Ukrainas būtu jāmācās tikai skolā Latvijā, viņi vienlaikus ir spiesti attālināti mācīties arī Ukrainā. Bērni, kuriem pēkšņi skolā jāmācās tikai latviski, uz jebkādām atlaidēm var necerēt. Cik gatava ir mūsu izglītības sistēma integrēt sabiedrībā bērnus no Ukrainas, kuri ar savām ģimenēm ir guvuši patvērumu Latvijā? 
No kara Ukrainā aizbēgušais frizieris Kuldīgā strādā savu sapņu darbu
No kara Ukrainā aizbēgušais frizieris Kuldīgā strādā savu sapņu darbu
"Mani darba instrumenti bija pats vērtīgākais, ko paņemt līdzi, bēgot no Ukrainas," saka frizieris Daniils Kiktjovs, kurš kopā ar ģimeni patvērumu radis Kuldīgā. Tas bijis tālredzīgi, jo viņš šajā nelielajā pilsētā šobrīd strādā divās frizētavās. Kiktjovs atzina, ka jau saradis ar Kuldīgas mieru, bet cer, ka drīz varēs doties atpakaļ mājās.
No Ventspils uz Ukrainu dodas medikamentu un siltu drēbju krava dienvidaustrumu frontes karavīriem
No Ventspils uz Ukrainu dodas medikamentu un siltu drēbju krava dienvidaustrumu frontes karavīriem
Otrdien no Ventspils uz Ukrainu izsūtīta medikamentu un siltu drēbju krava dienvidaustrumu frontes karavīriem. Sākoties aukstajam laikam, Ukrainas armijā izplatās vīrusu slimības un kļūst sarežģīti apkopt ievainojumus. Taču, lai arī rudenī, gaidot komunālo pakalpojumu rēķinus, ziedot gribētāju skaits sarūk, sūtījumi no Latvijas uz Ukrainu turpinās. 
Brīvprātīgie raizējas par pierobežas ukraiņu atbalsta punktu darbību ziemā
Brīvprātīgie raizējas par pierobežas ukraiņu atbalsta punktu darbību ziemā
Robežkontroles punkts "Silene" uz Latvijas–Baltkrievijas robežas ir vienīgais, kuru iespējams šķērsot kājām, un, pieaugot kara Ukrainā bēgļu plūsmai, pirms divām nedēļām arī te izvietots informatīvais atbalsta punkts. Brīvprātīgajiem gan ir bažas par ziemas tuvošanos. Taču nupat talkā nākusi Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), kas apseko situāciju un cer palīdzēt brīvprātīgajām organizācijām turpināt darbu jebkādos laika apstākļos.
Rakstnieks Jānis Joņevs – arī brīvprātīgais palīgs ukraiņiem
Rakstnieks Jānis Joņevs – arī brīvprātīgais palīgs ukraiņiem
Līdzās daudziem citiem brīvprātīgajiem, kuri veido palīdzības sūtījumus uz fronti Ukrainā vai palīdz bēgļiem Latvijā, ir arī rakstnieks Jānis Joņevs – grāmatas "Jelgava '94" un nupat iznākušā detektīvromāna "Decembris" autors. Sev raksturīgajā stilā viņš atzīst, ka viņa prasmes "Tavi draugi" angārā īsti neder. Bet kraut kastes gan viņš var un tieši to arī dara.
Rīgā Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai plāno pielāgot ēku Ūnijas ielā 49
(papildināts)
Rīgā Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai plāno pielāgot ēku Ūnijas ielā 49 (papildināts)
Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja 1. novembrī lēma pieprasīt finansējumu no valdības atbalsta programmas pašvaldībai piederošas ēkas Ūnijas ielā 49 pielāgošanai Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanai, informēja domē. Pašvaldībā secināts, ka mājai nepieciešams kosmētiskais remonts gandrīz 100 000 eiro apmērā. Plānots, ka to varētu pabeigt nākamā gada pirmajā pusē.
Pedagogiem Rēzeknē daudz neskaidrību, kā strādāt ar ukraiņu bērniem
Pedagogiem Rēzeknē daudz neskaidrību, kā strādāt ar ukraiņu bērniem
Sākoties jaunajam mācību gadam, visiem ukraiņu bērniem Latvijā no pirmsskolas līdz vidusskolai izglītība jāapgūst tikai valsts valodā, to nosaka Saeimas pieņemtie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā. Šobrīd Latvijas skolās mācās teju 4400 ukraiņu skolēnu, no kuriem 1200 pirmsskolas izglītības iestādēs. Un  līdz šim lielas izmaiņas skolēnu skaita ziņā nav novērotas, atzīst Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).
Medmāsa no Ukrainas nepilnu piecu mēnešu laikā iemācās latviešu valodu
Medmāsa no Ukrainas nepilnu piecu mēnešu laikā iemācās latviešu valodu
Medicīnas māsa Jūlija Zabolotnaja Rīgas 1. slimnīcā sāka strādāt šī gada maijā, un vien nepilnus piecus mēnešus vēlāk sieviete nokārtojusi valsts valodas eksāmenu A1 līmenī. Medicīnas māsa kopā ar abām meitām Latvijā ieradās no Sumu pilsētas Ukrainas austrumos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd