Latvijas atbalsts Ukrainai
«Dobeles dzirnavniekā» darbu atrod 16 ukraiņi
«Dobeles dzirnavniekā» darbu atrod 16 ukraiņi
Latvijas lielākajā pārtikas ražotājā – uzņēmumā "Dobeles dzirnavnieks” – līdz šim darbu atraduši 16 Ukrainas kara bēgļi. Vairāki no viņiem strādā tieši tajā pašā jomā kā dzimtenē, piemēram, laboratorijā vai graudu pārstrādē. Uzņēmumā ļoti novērtē to, ka izdevies piesaistīt augsta līmeņa speciālistus. Lai ukraiņi labāk iejustos, daudzi no 400 darbinieku lielā kolektīva bēgļiem palīdz tīri praktiski – aizved uz banku atvērt kontu vai dodas līdzi sunim pie vetārsta.
Ceļā devies jau 25. «Twitter konvojs»
Ceļā devies jau 25. «Twitter konvojs»
Jau 25. reizi brīvprātīgie sēžas pie auto stūres, lai Ukrainā nogādātu saziedotās mantas un arī tik ļoti vajadzīgos apvidus auto. Šoreiz auto sēž arī ļaudis, kas lēmuši atgriezties dzimtenē. Tā kāda ģimene no Kamjanskas Ukrainas dienvidaustrumos atgriežas mājās pēc diviem ar pus mēnešiem Latvijā. Un cer, ka Ukrainā viss būs labi.
Latvijā neatzīst Doneckas «tautas republikā» iegūtu medmāsas diplomu
Latvijā neatzīst Doneckas «tautas republikā» iegūtu medmāsas diplomu
Ar atteikumu ļaut strādāt vēl nesen apgūtajā profesijā medicīnā saskārusies kāda ukrainiete, kas ar ģimeni sāk jaunu dzīvi Latvijā, Sēlijā. Ģimene ir no Ukrainas teritorijas, kas bija Krievijas kontrolē vēl pirms 24. februāra. Atbildīgās iestādes Latvijā skaidroja – šos diplomus nav atzinusi Ukraina, tādēļ arī Latvija tos neatzīst.
REPORTĀŽA: Ukrainas bērnu sniegums Rīnūžu vidusskolā – negaidīti izcils
REPORTĀŽA: Ukrainas bērnu sniegums Rīnūžu vidusskolā – negaidīti izcils
Vispārējās izglītības iestādēs mācās vairāk nekā 2800 ukraiņu bērnu – no tiem daļa arī Rīgas Rīnūžu vidusskolā, kurā piektdien, 27. maijā, notika svinīgie mācību gada noslēguma pasākumi. Skolas direktors Deniss Kļūkins atzīst, ka Ukrainas bērni semestri beiguši ar labiem vērtējumiem, un viņu sniegums ir negaidīti izcils.
Ukrainas kara bēgļi viesnīcā «Ludza»: Meklējam jebkādu dzīvokli – lai tikai sienas būtu
Ukrainas kara bēgļi viesnīcā «Ludza»: Meklējam jebkādu dzīvokli – lai tikai sienas būtu
Joprojām nav pilnas skaidrības, kā Latvija turpmāk palīdzēs šeit iebraukušajiem Ukrainas kara bēgļiem. Galvenās bažas ir par dzīvesvietu. Pēdējo mēnešu laikā Latvijā reģistrēti ap 30 000 Ukrainas civiliedzīvotāju. Lai arī primārā atbalsta periods jau uzņemtajiem Ukrainas bēgļiem pagarināts par 30 dienām, tomēr Latvijas Radio raidījuma "Atvērtie faili" viesnīcā "Ludza" sastaptie bēgļi ir neziņā par savu nākotni un iespējām nostāties uz kājām. Galvenokārt nākas atdurties pret dzīvesvietas jautājumu – atrast mājokli īrei ir gandrīz  neiespējamais uzdevums.
Ukrainas kara bēgļi ES ierodas arī caur Narvu
Ukrainas kara bēgļi ES ierodas arī caur Narvu
Par vienu no Ukrainas bēgļu maršrutiem pēdējās nedēļās arvien vairāk kļūst Igaunijas pilsēta Narva. Tur ierodas tie, kas no Krievijas okupētajām teritorijām cenšas tikt laukā, šķērsojot Krieviju. Viņiem nākas iziet tā saukto filtrāciju – pazemojošu pārbaužu procesu, ko ieviesuši krievu okupanti.
IeM piedāvā pašvaldībām pirkt matračus Ukrainas bēgļu izmitināšanai, apmaksātas ēdināšanas vietā – p...
IeM piedāvā pašvaldībām pirkt matračus Ukrainas bēgļu izmitināšanai, apmaksātas ēdināšanas vietā – pārtikas pakas (papildināts)
Viesnīcas par dārgu, grūtības iekļauties darba tirgū un tādējādi pašiem īrēt mājokli – Ukrainas bēgļu kontekstā šīs grūtības radījušas pamatīgu spriedzi pašvaldībās, kas atkārtoti pieprasa skaidru ilgtermiņa plānu, vismaz līdz šā gada beigām. Iekšlietu ministrija (IeM), kas atbild par konkrētajiem jautājumiem, piedāvā pašvaldībām iegādāties matračus, bet apmaksātas ēdināšanas vietā tiek apsvērta pārtikas paku izdale.
Ukrainas kara bēgļi kļūst par īpašiem viesiem Rundāles pils svinību ieskaņā
Ukrainas kara bēgļi kļūst par īpašiem viesiem Rundāles pils svinību ieskaņā
Ar Johana Ādama Hillera operas "Mīla uz laukiem" uzvedumu Rundāles pils parka Zaļajā teātrī sākās pils muzeja 50. jubilejas svinības. Uz muzeja jubileju tika aicināti īpaši viesi – bijušie pils darbinieki un Latvijā dzīvojošie Ukrainas kara bēgļi. Viņi atzina, ka pils, dārzs un operas mūzika vismaz vienu vakaru novērsa skumjas par atstātajām mājām un dzimteni.
Rīgā īsā laikā jāpārmitina 570 Ukrainas bēgļi; palīdzēs atrast darbu
(papildināts)
Rīgā īsā laikā jāpārmitina 570 Ukrainas bēgļi; palīdzēs atrast darbu (papildināts)
Izmaksas saistītas ar Ukrainas bēgļu izmitināšanu un ēdināšanu no šodienas ir zemākas, un daudzos gadījumos tas nozīmē, ka bēgļiem nāksies meklēt citas izmitināšanas vietas. Piemēram, Rīgā pašlaik īsā laikā nākas pārvietot 570 personas. Pašvaldībā brīdināja, ka drīzumā spēkā stāsies arī vairākas citas izmaiņas, kas skars Ukrainas civiliedzīvotājus, un, lai daudziem no viņiem palīdzētu "nostāties uz kājām", piedāvās darbu dažādos pašvaldības uzņēmumos.
Par atgriešanos dzimtenē domā arī daļa Ukrainas bēgļu Daugavpilī
Par atgriešanos dzimtenē domā arī daļa Ukrainas bēgļu Daugavpilī
Daugavpilī pašlaik dzīvo vairāk nekā tūkstoš Ukrainas bēgļu, un daļa no viņiem jau apsver domu par došanos prom. Ir neremdināmas ilgas pēc dzimtenes, ģimenes un draugiem. Lēmumu ietekmē arī tas, ka izsīkst atbalsts Latvijā, tāpēc rodas vajadzība vai nu braukt atpakaļ uz Ukrainu, vai meklēt patvērumu citviet.
Ukrainiete Alla bažās par iztikšanu Latvijā ar abiem bērniem atgriezīsies dzimtenē
Ukrainiete Alla bažās par iztikšanu Latvijā ar abiem bērniem atgriezīsies dzimtenē
Kara bēgļu vidū lielākoties ir mātes ar bērniem, kurām nav iespēju iekārtoties darbā, jo atbraukušas vienas. Līdzekļu trūkuma dēļ sievietes izvēlas atgriezties kara plosītajā dzimtenē. Latvijā dzimušā mēnesi vecā Dāvida mammai ir raizes par turpmāko iztikšanu mūsu valstī. Viņa nolēmusi riskēt un drīzumā dosies atpakaļ uz Ukrainu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd