Dienas ziņas

Šogad vairāk nekā citkārt trauksmes sirēnas nenoskan

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Palielinās nebanku kredītdevēju izsniegto kredītu apjoms

Palielinās nebanku kredītdevēju izsniegto kredītu apjoms

Pagājušajā – 2023. – gadā palielinājies patērētāju jeb nebanku kredītdevēju noslēgto darījumu skaits un to kopējais apjoms. Izsniegto kredītu summa pērn bija lielākā kopš 2013. gada, kad šos pārskatus sāka gatavot. Pozitīvas iezīmes vērojamas parādu atgūšanas sektorā, un jau trešo gadu pēc kārtas atgūtā summa pieaug.

Licencētie patērētāju kredītdevēji 2023. gadā noslēdza vairāk nekā miljonu jaunu darījumu, izsniedzot kredītus 744 miljonu eiro vērtībā. Noslēgto darījumu skaits pieaudzis par 75 tūkstošiem gadījumu jeb gandrīz 8% kopš 2022. gada, bet kredītos izsniegtā naudas summa augusi par gandrīz 80 miljoniem eiro jeb 12%. 

"Tas nozīmē, ka cilvēkiem kredīti ir nepieciešami, cilvēki jūtas gana droši, ka šos kredītus varēs atmaksāt. Kredīti Latvijā ir pieejami, protams, ik pa laikam parādās arī kāda ziņa par to, ka kāds cilvēks nevar saņemt kredītu, bet tas pārsvarā būs tāpēc, ka cilvēkam nav pienācīga maksātspēja, viņš nevar atļauties," skaidroja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Pērn vērojamas izmaiņas arī parādu atgūšanas nozarē. 2023. gadā pilnībā atgūto parādu summa ir par pieciem miljoniem eiro lielāka nekā gadu iepriekš. Kopējais parādu portfelis pagājušajā gadā summāri  ir palielinājies, taču lietu skaits tajā — samazinājies.

"Tāda pozitīva tendence pēdējā gada laikā, ka tomēr pieaug atmaksātie parādi, samazinās neatgūtie parādi, kas nozīmē, ka palēnām mēs tā kā sākam šo nozari akceptēt, parādu atgūšanu labprātīgā veidā, kas ir lētākais no parādu atgūšanas veidiem," teica PTAC vadītāja.

Lai gan nebanku kreditētāji un komercbankas ir būtiski atšķirīgi tirgus segmenti, jo bankas strādā ar lielākiem kredītiem, veidojas konkurence un PTAC to vērtē pozitīvi.

Nozare turpinās augt arī šogad, un īpaši satricinājumi nav gaidāmi. Lielākās bažas rada finanšu krāpniecība, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti uzmanīties un neiekrist neticamu piedāvājumu lamatās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti