Materiālu, tehniku un intrigu dažādība – Rotko muzejā atklāj keramikas darbu izstādi

Jau 12. reizi Daugavpils kļuvusi par Starptautiskā keramikas simpozija "Ceramic Laboratory" norises vietu, pulcējot māksliniekus no dažādām pasaules valstīm, lai keramikas materiālā radītu jaunus mākslas darbus. Šīs nedēļas nogalē simpozija dalībnieki Rotko muzejā atklāja kopīgo divu nedēļu garumā Daugavpilī tapušo darbu izstādi.

Materiālu, tehniku un intrigu dažādība – Rotko muzejā atklāj keramikas darbu izstādi
00:00 / 04:23
Lejuplādēt

Darbi tikpat dažādi, kā tos veidojošās mākslinieku personības, arī to radīšanā izmantoti visdažādākie materiāli – māls, porcelāns, akmens masa.

Dienā, kad Latvijas Radio ierodas Rotko muzeja mākslinieku darbnīcās, keramiķe Ilona Romule kolēģiem rīko porcelāna apgleznošanas meistarklasi. "Te ir simpozija dalībnieki no dažādām valstīm. Viņiem doti gatavi šķīvji, es uzjaucu krāsas un parādīju vairākas tehnikas. Tālāk jau viņi paši strādā, kā paši prot," viņa stāsta.

Pati Ilona Romule keramikas simpozija laikā radījusi vairākus savus darbus, kas tagad aplūkojami kopīgajā simpozija noslēguma izstādē.

"Mani darbi būs tieši apgleznoti, un tie noteikti tādi būs vienīgie," viņa skaidro.

Keramikas simpozijam Daugavpilī ir sava tradīciju vēsture, un katram simpozijam savs šarms, arī šogad tāds ir, un tā veikums apkopots izstādē, kas noteikti ir jāredz, saka mākslinieks un Rotko muzeja kurators Valentīns Petjko.

"Šogad simpozijs notiek 12. reizi, un jābrauc un jāskatās izstāde, kurā ir 15 mākslinieku sniegums no Latvijas, Gruzijas, Lietuvas, Čehijas, Indijas, Kipras, Turcijas, Polijas. Ir tādi mākslinieki, kuri uz šejieni brauc ar savu ideju un koncepciju, ir tādi, kuri iedvesmojas šeit uz vietas. Un viens no šī simpozija vadmotīviem, līdz ar nosaukumu, kas ir keramikas laboratorija, ir eksperimentēšana. Līdz ar to mākslinieki ir aicināti eksperimentēt un pielietot tehnikas, kuras iepriekš nav izmantojuši," norāda mākslinieks, piebilstot, ka te var redzēt izmanto materiālu dažādību – sākot no smalka porcelāna un beidzot ar tēlnieciskās formas akmens masām.

"Es pārsvarā izmantoju akmens masas un pelnu glazūras, paštaisītas," piebilst Petjko.

Ilona Abdulajeva savu skulptūru glazūrām izmanto dabiskos materiālus, kas arī atspoguļojas krāsu gammās, šoreiz tās ir ļoti pavasarīgas, tāpat kā pašas skulptūras. "No balta, brūngani, dzeltenīgi, zaļgani – tādi dabīgi toņi," viņa saka.

Savukārt Lilija Zeila norāda: "Es gleznoju uz podiem, uz māla." Māksliniece paliek uzticīga svēpētajai keramikai, taču šogad izpausties simpozijā jau var plašāk. "Divi jauni cepļi, divi jauni apdedzinājumi, visu redzēsiet paši izstādē." viņa saka.

Keramiķe Kristīne Nicmane Keramikas simpozijā piedalās otro reizi: "Man ir tapis tējas kannu komplekts porcelānā, virpots porcelāns un krāsains, kas nav tipiski citiem māksliniekiem. Mēs te katrs savu ceļu un tajā pašā laikā iemācāmies kaut ko no citiem, paņemam to, ko ne esam redzējuši, piemēram, krāsas. Es šogad pirmo reizi savā daiļradē izmēģināju sarkano krāsu."

Šoreiz eksperiments vainagojies ar izteiktu gandarījumu par radīto, neslēpj māksliniece, sakot, ka kopumā gala izstāde ir intrigu pilna: "Man liekas, ka esmu uztaisījusi labākos darbus, kādus jelkad esmu taisījusi. Tas ļoti pasvītro to, kā es jūtos keramikā. Arī citiem es to redzēju, ka katram ir savs virziens. Ir savs dedzinājums, jo mēs kā personības atspoguļojamies savos darbos, tas rokraksts paliek."

Arī Diāna Boitmane simpozija gala izstādei piedāvā porcelānu, šoreiz sev nepierastākā izpausmes veidā: "Mans materiāls ir viennozīmīgi porcelāns, kas ir ļoti sarežģīts un kaprīzs materiāls. Bet es to jūtu un saprotu. Ar to es jau strādāju gandrīz 20 gadus, un šajā simpozijā es pamēģināju daudz jaunas lietas, liekot porcelānu melnajā krāsnī, malkas krāsnī. Nekad iepriekš to nebiju darījusi."

Darbi noslēguma izstādē būs pārsteigumu pilni, jo simpozijs, kā saka Diāna Boitmane, pulcējis neparastus māksliniekus.

"Katru ar savu pilnīgu citu skatījumu uz keramiku, uz materiālu. Būs ļoti interesanti, jo tie darbi būs ļoti atšķirīgi un dažādi. Mūs vieno uguns un kādas kopīgas lietas, bet tomēr katram ir kas cits. Tā būs pārsteigumiem bagāta izstāde, dažādas personības, dažādas valstis, dažāda pieeja materiāliem. Būs interesanti."

Keramikas simpozija izstāde Rotko muzejā būs skatāma līdz 25. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti