Kultūra / Kultūrtelpa
Aizejošais laiks negaida. Baltinavas muzejā pēta apkārtnes izzūdošos ciemus
Aizejošais laiks negaida. Baltinavas muzejā pēta apkārtnes izzūdošos ciemus
Tuvojoties tradicionālai Muzeju naktij visā Latvijā, arī Balvu novada Baltinavas ciemata muzejs jau ir izstrādājis un sagatavojis īpašu programmu, ko vietējie iedzīvotāji un ciemiņi varēs izbaudīt 18. maija dienā un naktī. Muzejs, kurā strādā vien divi darbinieki, veic apjomīgu pētījumu par izmirstošajiem ciemiem un cer vēl paspēt savākt aculiecinieku liecības, saglabāt vietējo vēsturi.
Izstāde top kā detektīvs – «Saderīgi pāri» saved kopā daudzus gadus izšķirtus pāru portretus
Izstāde top kā detektīvs – «Saderīgi pāri» saved kopā daudzus gadus izšķirtus pāru portretus
Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā skatāma izstāde "Saderīgi pāri". Tajā var redzēt pāru portretus no muzeja krājuma, kuru tapšanas laiks aptver četrus gadsimtus – no 17. līdz 20. gadsimtam. Portreti vēsta par savu laiku, mākslas tendencēm un arī pāru attiecībām. Izstāde balstās pamatīgā izpētes darbā, kura laikā ne vienam vien interesantam atklājumam uz pēdām nākusi izstāde kuratore Inga Karlštrēma. Vairāki daudzus gadus izšķirti pāru portreti, pateicoties kuratores detektīva prasmēm, tieši šajā izstādē atkal savesti kopā.
Valstij vajag interesantas idejas. Saruna ar Kultūras akadēmijas jauno rektoru Dāvi Sīmani
Valstij vajag interesantas idejas. Saruna ar Kultūras akadēmijas jauno rektoru Dāvi Sīmani
14. maijā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektora amatā stāsies Dāvis Sīmanis. Kā svarīgākos aspektus savā rektora darbā viņš uzsver vides radīšanu, lai studenti un docētāji var satikties un radīt jaunas, interesantas idejas – tas lielā mērā saistīts ar Tabakas fabrikas kvartāla attīstību un apgūšanu. Līdzās skatuves mākslām joprojām svarīga LKA joma būs arī zinātne un pētniecība, ko jaunais rektors centīsies sekmēt un attīstīt, viņš pauda Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Diena sākusies". 
Lielās ģildes pārbūves termiņš – 2026. gads
Lielās ģildes pārbūves termiņš – 2026. gads
Beidzot skaidri iezīmējies Lielās ģildes pārbūves termiņš. Lai arī iepriekš vairākkārt noteikti pēdējo koncertu datumi, senās koncertzāles atjaunošana atkal un atkal atlikta. Ilgajai gaidīšanai ir sava zelta maliņa – projekta īstenošanai izdevies piesaistīt līdzekļus no divām Eiropas programmām.
Valodnieks Andrejs Veisbergs: Lielākais malds – ka latviešu valoda kādreiz bijusi ļoti pareiza un ta...
Valodnieks Andrejs Veisbergs: Lielākais malds – ka latviešu valoda kādreiz bijusi ļoti pareiza un tagad sagandēta
Vislielākais ar valodu saistītais malds ir tas, ka valoda kādreiz ir bijusi ļoti pareiza un tagad tā ir galīgi sagandēta, LTV raidījumā "Kultūrdeva" saka valodnieks Andrejs Veisbergs: "Tā tas nav. Ja paskatāmies atpakaļ dažādos avotos, Endzelīns jau 20. gadsimta sākumā raksta, ka latviešu valoda ir pilnībā sabojāta un labā latviešu valodā runā tikai kādā tālā ciemā kāda veca tantiņa."
Brīvdabas muzejs atdzīvosies pasākumā «Viena diena mūsmājās»
Brīvdabas muzejs atdzīvosies pasākumā «Viena diena mūsmājās»
Iespējams, lielākā improvizētā performance, kāda jebkad Latvijā tapusi, būs sestdien, 11. maijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā gaidāmais pasākums "Viena diena mūsmājās". Tas veltīts muzeja simtgadei, un būs kā ceļojums laikā uz 100 vai 200 gadus senu pagātni.
Kultūras ministrijas pētījums: Trešdaļa organizāciju norāda, ka tām trūkst zināšanu par cilvēku ar f...
Kultūras ministrijas pētījums: Trešdaļa organizāciju norāda, ka tām trūkst zināšanu par cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem vajadzībām
Lai izpētītu cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem tiesības un iespējas pilnvērtīgi piedalīties kultūras dzīvē, analizētu kultūras pakalpojumu piekļūstamību un identificētu risinājumus veicamajiem uzlabojumiem, pēc Kultūras ministrijas (KM) pasūtījuma veikts pētījums par kultūras infrastruktūras un pakalpojumu piekļūstamību Latvijā.
Ar mākslas ieročiem Igaunijā – kā kultūras vidē runā par karu Ukrainā
Ar mākslas ieročiem Igaunijā – kā kultūras vidē runā par karu Ukrainā
Šajās dienās ne tikai Krievijā, bet arī Baltijas valstīs veterānu ģimenes atzīmēs uzvaru Otrajā pasaules karā, ko vairāki Krievijas politiķi diemžēl izmanto arī Ukrainā uzsāktā kara glorificēšanā. Savukārt pretspars karam Ukrainā ir ne tikai Rietumu politiķu aktivitātes un Krievijai noteiktās sankcijas, bet arī dažādas pilsoniskās un radošas iniciatīvas. Kā un cik aktīvi par karadarbību Ukrainā reflektē mākslinieki tepat kaimiņos, Igaunijā?  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd