Saldā ābolu un karameļu pica
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 250 g 00' tipa miltu
- 2 tējkarote sausā rauga
- 165 ml silta ūdens
- ¼ tējkarote sāls
- 1 tējkarote medus
- 1 ēk olīveļļas
Auzu kraukšķiem:
- 60 g sviesta
- ½ glāze ātri vārāmo auzu pārslu
- 4 ēdamkarote kviešu miltu
- 6 ēdamkarote cukura
- 2/3 tējkarote malta kanēļa
- 2 šķipsnas sāls
Āboliem:
- 6 lieli, stingri āboli
- ½ citrons
- 4 tējkarote cukura
Karameļu mērcei:
- 40 g cukura
- 20 g sviesta istabas temperatūrā
- 6 ēk saldā krējuma istabas temperatūrā
- 1/4 tējkarote sāls
Pagatavošana:
- Gatavo picas mīklu. Traukā ielej siltu ūdeni – (165 ml), pievieno raugu (2 tk), sāli (¼ tk), medu (1 tk), olīveļļu (1 ēk) un samaisa. Atstāj uz dažām minūtēm.
- Sausā bļodā ieber apmēram trešdaļu no miltu kopējā daudzuma (250 g), pievieno iepriekš sajaukto šķidrumu un samaisa. Tad pakāpeniski pievieno pārējos miltus un, kad mīkla ir gana bieza, izliek to uz galda virsmas, kārtīgi samīca un izveido gludu mīklas bumbu. Liek to bļodā, pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar pārtikas plēvi, bļodai pāri pārliek dvielīti un atstāj uz 40 minūtēm uzrūgt (apjomam vajadzētu dubultoties).
- Nomizo 6 ābolus, izgriež serdes un tad sagriež plānas šķēlītes. Liek bļodā, pa virsu uzspiež sulu no viena citrona pusītes un pārber ar cukuru (4 tk). Noliek maliņā uz 30 minūtēm.
- Bļodā sajauc visas auzu kraukšķu sastāvdaļas (60 gsviesta, ½ gl ātri vārāmo auzu pārslu, 4 ēk kviešu miltu, 6 ēk cukura, 2/3 tk malta kanēļa, 2 šķipsnas sāls) un kārtīgi samaisa. Liek ledusskapī savilkties.
- Kad mīkla ir uzrūgusi, izveido vai izrullē no tās apaļu formu (kā picu) un pa virsu izkārto ābolu šķēlītes (kārtojot no centra apļveidā). Pa virsu pārkaisa auzu kraukšķus un liek cepties 220 grādos uz apmēram 20–25 minūtēm.
- Pagatavo karameļu mērci – pannā ar augstām malām liek cukuru (40 g) un uz mazas uguns izkausē, tas prasīs apmēram 10 minūtes. Kad cukurs izkusis, pāris minūšu laikā tas iegūs tumšas karameles krāsu, tajā brīdī pannu noņem no uguns. Izkausētajam cukuram pievieno sviestu, kas sadalīts mazākos gabaliņos (20 g) un strauji iemaisa iekšā. Tad pievieno saldo krējumu (6 ēk) un kārtīgi maisa/puto līdz iegūta vienmērīga, krēmīga konsistence. Noslēgumā iemaisa sāli (1/4 tk) un kādas 10 minūtes atdzesē.
- Izceptajai picai pāri pārlej karameļu mērci un pasniedz. Labu apetīti!
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. gada 22. oktobrī.