Brūkleņu izmantošana svaigā veidā un desertos
Garša, kas vismazāk tiek izmantota virtuvē, ir rūgtums. Pavārs Ritvars Toms Logins sacīja, ka tas būtu jāmaina. Cilvēka prāts un organisms jau pašā sākumā to asociē ar kaut ko indīgu, jo daudzi no indīgajiem augiem, augļiem ir rūgti.
"Kad mēs iemācāmies rūgtās garšas pieņemt, ir jāiet pakāpi tālāk un jāsāk apzināti tās izmantot, jo tas ir spēcīgs ierocis," stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pirmais pavāra ieteikums – brūklenes izmantot svaigā veidā, cik vien tas iespējams, tādā veidā saglabājot vitamīnus un ogas veselīgās īpašības. Svaigā veidā tās var pievienot putrām, salātiem vai iemaisīt kādā sautējumā.
Gatavojot desertus, brūklenes var sablendēt ar cukuru, pievienojot putrai vai pankūkām. Kā vēl viens veids, kā var pagatavot desertus ar brūklenēm – iecept tajos ogas. Piemēram, ja, gatavojot saldu plātsmaizi ar saldiem āboliem, bumbieriem vai gatavojot ķirbju desertu, ir vajadzīgs kāds izteiksmīgs elements, brūklenes tam būs izcili piemērotas.
Salātu mērce no brūklenēm
Brūklenes var arī blendēt, pagatavojot mērci jeb "dresingu" salātiem. Cepeškrāsnī uzcep burkānus, selerijas sakni, pētersīļu sakni un kāļus, kārtīgi tos karamelizējot . Pasniedzot salātus aukstā veidā, dārzeņus var sajaukt ar brūkleņu "dresingu". Saldie, miltainie dārzeņi kopā ar rūgteno un skābeno mērci radīs ideālu kombināciju. Salātiem klāt var pievienot arī kazas sieru.
Brūklenes var apstrādāt arī termiski, no tām pagatavojot mērci gaļai. Pavārs norādīja, ka brūklene ar jebkuru balto gaļu izcili sader kopā. Mērces pagatavošanai brūklenes ieliek katliņā, pievienojot medu, ūdeni, kā arī klāt pievienojot nedaudz sojas mērces, sāli, piparus un dažādus garšaugus pēc izvēles. Kad mērce uzvārīta, to sablendē.
Brūkleņu mērci var pagatavot arī uz buljona bāzes. To pagatavo, uzvārot vistas gaļas buljonu, klāt pievienojot brūklenes. Mērci pasniedz pie gaļas vai dārzeņu ēdieniem.
Brūkleņu konservēšana
Brūkleņu koservēšanas veidi ir daudz un dažādi. Pavāra Ritvara Toma Logina viens no iecienītākajiem veidiem ir brūkleņu fermentēšana. Fermentācijas process notiek, sterilizētā burciņā ieberot, piemēram, 100 gramus brūkleņu, pievienojot 3% sāls. Burciņai uzliek vāku un tās saturu kārtīgi sakrata. Pēc tam to atstāj istabas temperatūrā uz vienu mēnesi.
Fermentēto brūkleņu mikrobioloģiskais kopums rada neticamu garšu, veidojot to līdzīgu kaperiem, mijoties ar augļainumu un rūgtumu. Fermentētās brūklenes var pievienot speķa maizītēm vai gaļas ēdieniem.
Kā vēl viens no brūkleņu konservēšanas veids – to izmantošana ievārījumos. Brūklenes īpaši izteiksmīgāku garšu rada ābolu ievārījumam. Bieži vien ievārījums tiek pievienots ēdieniem, kas jau ir saldi, bet brūklenes ēdienam var piešķirt kontrastu.