Astoņas farmācijas nevalstiskās organizācijas aicina apturēt noteikumus par zāļu cenām

Astoņas farmācijas nozares sabiedriskās organizācijas pēc iepazīšanās ar iecerētajiem grozījumiem noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem vēstulē Ministru prezidentei Evikai Siliņai ("Jaunā Vienotība") lūdz apturēt to turpmāko virzību, kā arī iespējami drīz organizēt tikšanos ar premjerministri, lai izskaidrotu potenciālos ievērojamos projektā ietvertos riskus zāļu pieejamībai pacientiem, teikts nevalstisko organizāciju (NVO) paziņojumā medijiem.

Aicinājumu izteikušas Latvijas Farmaceitu biedrība, Aptieku biedrība, Latvijas Nacionālā zāļu apgādes asociācija, Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija, Latvijas Zāļu ražotāju asociācija, Latvijas Brīvo farmaceitu apvienība, Mazo aptieku asociācija, Latvijas Aptiekāru asociācija un tam pievienojušies arī klīniskie farmaceiti.

Kaut arī Ministru kabineta 2005. gada 25. oktobra noteikumu par zāļu cenu veidošanas principiem anotācijā minēts, ka tas ticis izdiskutēts ar nozari, sabiedriskās organizācijas uzsver, ka par konsultācijām tiek uzdotas formālas tikšanās, kurās ministrija deklarēja savu ieceri, taču vēlāk sekojušie sabiedrisko organizāciju iebildumi un priekšlikumi pēc būtības nav tikuši ņemti vērā.

Nevalstisko organizāciju sniegtie iebildumi nav formāli, bet norāda uz iespējamām sekām, kas var iestāties, ja tiks pieņemti Veselības ministrijas (VM) virzītie grozījumi.

"Ir pamatotas bažas, ka, stājoties spēkā jaunajai zāļu cenu veidošanas sistēmai, daudzas aptieku filiāles laukos tiks aizvērtas un medikamentu pieejamība Latvijas lauku reģionu iedzīvotājiem var tikt būtiski ierobežota. Prognozējams, ka  aptiekas, kuras tiks aizvērtas mazapdzīvotās vietās, tur nekad vairs netiks atvērtas no jauna," pauž farmaceiti.

Pēc viņu teiktā, zāļu pieejamības ierobežošanas sekas var būt vispārēja iedzīvotāju veselības stāvokļa pasliktināšanās un ielaistu slimību skaita pieaugums.

Valdības tiesību aktu portālā publicēts apjomīgs iebildumu skaits no sabiedriskajām organizācijām, kas pārstāv pacientus, farmaceitiskās aprūpes uzņēmumus, farmaceitus un farmaceitu asistentus, zāļu apgādes uzņēmumus un zāļu ražotājus (vietējos un ārvalstu) u.c.

Vienlaikus NVO aicina turpmāk vienmēr un visur ievērot labas pārvaldības principu, kas noteikts memorandā starp nevalstiskajām organizācijām un Ministru kabinetu un paredz sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, nodrošinot pilsoniskās sabiedrības attīstību un iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos visos līmeņos un posmos valsts pārvaldē, kas, strādājot pie šiem noteikumiem, nav noticis.

KONTEKSTS:

VM izstrādātais jaunais cenu veidošanas modelis recepšu zālēm paredz, ka šogad rudenī recepšu medikamentu cenām vajadzētu samazināties par 15–20%. Pamatideja ir samazināt pacientu līdzmaksājumus – gan par recepšu apkalpošanu, gan par kompensējamām zālēm.

VM cer vienoties ar ražotājiem, ka zāles kompensācijas sistēmā un arī ārpus tās maksās vienādi. Pašlaik kompensējamām diagnozēm medikamenti var būt ievērojami lētāki nekā ārpus sistēmas.

VM norādīja, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti